Týden očima Petra Schwarze: Jako v blázinci. Takže vše při starém

6. září 2020

Skončily prázdniny a letní vedra, začal školní rok a také se naplno rozjela kampaň před krajskými volbami.

Koronavirem se nakazila i hlavní hygienička Rážová a ministr zdravotnictví Vojtěch je po setkání s ní v karanténě, na rozdíl od premiéra Babiše, který podle svých slov seděl na tomto jednání od Rážové dostatečně daleko a navíc se v místnosti větralo.

Čtěte také

Čína vyhrožuje kvůli cestě předsedy Senátu Vystrčila na Tchaj-wan, němečtí lékaři oznámili, že ruský blogger Navalnyj byl „nade vší pochybnost“ otráven novičokem, americký prezident Trump vyzval občany, aby porušovali zákon, protože zřejmě příslušné zákony ani neznal. Běloruský diktátor Lukašenko opět obvinil Česko, že proti němu podněcuje nepokoje, v Opavě a na krkonošském Medvědíně se propadla zem, česká policie koupila a do konce roku uvede do provozu technologii na rozpoznávání obličejů z kamerových záznamů, která připomíná Velkého bratra a využívají ji zatím režimy na Blízkém východě, a tříletou dívku na Tchj-wanu odnesl látkový drak – vynesl ji deset metrů vysoko, ale holčičce se naštěstí nakonec nic nestalo. Prostě normálka.

Počet nakažených koronavirem u nás stoupá o dost rychleji než v okolních zemích a už i v Německu a na Slovensku uvažují o tom, že cesty z Česka omezí. Tchaj-wan jako gesto poděkování za návštěvu předsedy Senátu Vystrčila věnuje České republice pět plně automatických linek na výrobu lékařských roušek a respirátorů, každá z nich je schopná chrlit roušky tempem jedna za dvě vteřiny.

Ať naše cesty mají smysluplnější směr i důvod

Tým Chytré karantény dokázal vnést osvěžující prvek do debaty, co je u nás ještě možné brát vážně – zveřejnil tabulku, která by měla ukázat, kde nejvíce či naopak nejméně nákaza hrozí a která má vycházet z „tisíců dat“, které Chytrá karanténa shromáždila. Jenže šťouralové vzápětí upozornili, že ona tabulka je podobná tabulce, kterou zveřejnili v americkém Texasu už na počátku července.

Čtěte také

Autoři té české naopak zřejmě tak úplně nepochopili anglický text, takže zařadili kolonku „práce na počítači“ – přitom je ale zřejmé, že počítač sice může chytit virus, ale proti koronaviru je imunní, záleží tedy spíš na tom, kde a případně s kým na tom počítači pracujete. Podle vládního zmocněnce Prymuly navíc Chytrá karanténa ony „tisíce dat“, ze kterých má tabulka vycházet, vůbec nemá, u nás se nesbírají. Ministerstvo zdravotnictví pak uvedlo, že se americkou tabulkou „inspirovalo“.

Opravdu zvláštním způsobem rozjelo hnutí ANO předvolební kampaň ve středních Čechách – plakáty, na kterých je vyfocena znovu kandidující hejtmanka Jermanová se svým stranickým šéfem premiérem Babišem, slibují „Zajistíme testy na covid pro seniory zdarma“. Premiér Babiš ale Novinkám řekl, že je to nesmysl a nic takového nebude, Jermanová pak doplnila, že tento „slib“ platí výhradně pro střední Čechy. Podle agentury Jedna paní povídala s.r.o. plakáty s nezpochybnitelným heslem „Slibem nezarmoutíš“ zatím nikdo netiskne.

Čtěte také

Americký prezident Trump vyzval voliče ze Severní Karolíny, aby hlasovali v prezidentských volbách dvakrát, poštou a pak ve volební místnosti, a tak prý zajistili, že jejich hlas bude opravdu započítán. V Severní Karolíně je ale trestné nejen pokoušet se dvakrát hlasovat, to zakazují i federální zákony, ale i k tomu vybízet. „Nevím, co říká zákon v daném státě,“ uvedl Trump.

Kreml odmítá jakoukoli zodpovědnost v souvislosti s otravou bloggera Navalného. „Máme jasný zájem na tom, aby byly zjištěny příčiny toho, co se stalo s berlínským pacientem,“ tvrdí mluvčí prezidenta Putina Peskov. V dolní komoře ruského parlamentu, Státní dumě, vznikla komise, která se má případem zabývat. Podle televize Dožď ji vede poslanec Lugovoj, dřívější pracovník KGB, kterého Británie obvinila z londýnské vraždy ruského přeběhlíka Litviněnka radioaktivním poloniem, Rusko ale Lugového odmítlo vydat a prezident Putin mu dal medaili „za služby vlasti“. Lugovoj tvrdí, že Navalného otrávili až v Německu. Prostě muž na svém místě.

Petr Schwarz

Pár z italských Benátek se rozhodl dokázat své přesvědčení, že země je placatá. Muž se ženou odjeli na Sicílii, prodali auto a koupili loď, se kterou se chtěli vydat na jih k ostrovu Lampedusa, za kterým podle jejich přesvědčení má placatá země končit. Na moři se ale ztratili a nakonec je vylovili 400 kilometrů na sever. Ať naše cesty mají smysluplnější směr i důvod, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio