Alexandr Mitrofanov: V Rusku očekávají státní politický teror

4. září 2020

Když se v těchto dnech řekne Rusko, napadne každého, kdo sleduje politické dění, Alexej Navalnyj. Nejvýraznější postava ruské opozice je stále v těžkém stavu v berlínské klinice Charité.

Končící týden ale přinesl do kauzy nové skutečnosti. Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že Navalnyj byl záměrně otráven, aby nemohl dál politicky působit. Jed patří do skupiny, kde se nachází známý přípravek novičok. Přístup k těmto chemickým zbraním má v Rusku pouze Kreml. Netřeba bádat, kdo mohl Navalného otrávit.

Čtěte také

Rusko však útočí. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov prohlásil, že Navalnyj neměl v organismu žádné jedy, dokud byl na území Ruské federace. Poslanec Andrej Lugovoj, který svého času v Londýně otrávil poloniem bývalého agenta FSB Alexandra Litviněnka, uvedl, že jed do Navalného organismu vpravili Němci.

Šéf ruské rozvědky Sergej Naryškin naznačil, že kauza Navalnyj je provokací západních tajných služeb. A předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin vyzval, jak řekl, „zdravé síly“ v německém Spolkovém sněmu, aby si Merkelovou podaly kvůli této „provokaci proti Rusku“.

Protivníci Putinova režimu nejen v Rusku

Mezitím byl v Moskvě napaden a zmlácen Jegor Žukov, mladý libertarián, který se po loňských letních protestech Moskvanů proti volebním podvodům, stal symbolem svobodomyslné ruské mládeže.

Štáb Navalného Fondu boje proti korupci byl napaden v Tatarstánu, kde natáčel další investigativní reportáž. Když přijela policie, nevěnovala se útočníkům, ale sebrala štábu techniku, natočený materiál a pak si odvedla jednoho z jeho členů.

A nakonec v době, kdy Miroslava, dcera právničky Navalného Fondu Ljubov Sobolové, šla poprvé do školy, zablokoval stát účet její maminky a nechal ji bez prostředků. Protože na její konto uvalil dluh ve výši 34 milionů rublů podle jednoho z verdiktů soudů, které rozhodují na pokyn shora.

Čtěte také

Populární publicistka Julie Latyninová napsala v listu Novaja gazeta, že Putin zavádí v Rusku politický teror: „Pokus o vraždu Navalného je začátkem nové epochy. Je to signál, že politické vraždy a násilí budou používány na jakékoli úrovni.“

Stejný názor má publicista Michail Fišman, který v TV Dožď došel k závěru, že Putin zrušil veškeré brzdy vůči fyzickému násilí proti lidem, které chce zlikvidovat.

Jinak smýšlející v Rusku ale jsou apatičtí. Dříve je stát mlátil během pokojných demonstrací a zavíral do vězení na několik dnů či několik let. Vraždy byly ale vzácnější. Teď se očekává, že Putin nebude litovat žádných životů. Možná i proto po otravě Navalného nebyly v Rusku žádné viditelné protesty.

Alexandr Mitrofanov

Západ stojí na důležité křižovatce. Pokud tuto situaci přejde nicneříkajícími prohlášeními, otevře cestu k politickým vraždám protivníků Putinova režimu. Nejen v Rusku a nejen mezi ruskými občany.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio