Týden očima Petra Schwarze: A v zájmu voličů vítězí...mamba!

6. říjen 2018

Po roce opět v Česku slavíme svátek demokracie, volby, tentokrát do obecních a městských zastupitelstev a třetiny Senátu.

Svátek, který v těchto letech přichází častěji než přece jen oblíbenější Vánoce – hned příští týden bude druhé kolo senátních voleb a další volby, do Evropského parlamentu, nás čekají už na konci jara.

Volební místnosti se zavřely. K urnám zatím dorazila zhruba čtvrtina Středočechů

Volby 2018

Česko má za sebou první den komunálních voleb a hlasování do třetiny Senátu. Ve středních Čechách lidé odevzdávali své hlasovací lístky v 2 064 volebních místnostech.  K urnám v kraji dorazilo mezi 20 až 30 procenty voličů. V sobotu se volební urny otevírají v 8:00 a zavírají ve 14:00. 

Volební místnosti budou otevřené ještě do dvou hodin odpoledne, takže vy, kdo jste ještě u uren nebyli, máte stále příležitost ovlivnit, jaké dárečky po tomto svátku dostanete. Docela to stojí za to.

Pravda, i na české poměry kampaň před současnými volbami oplývala mimořádným množstvím dosti bizardních snah, jak zaujmout voliče. Jenže zájem voličů v posledních dnech nejvíce přitahovala smrtelně jedovatá mamba zelená, které si zajistila pozornost tím, že uštkla svou chovatelku v pražských Hlubočepích a následně na několik dní zmizela. Což podle reakcí na sociálních sítích dokázalo vyvolat hrůzu i u lidí až na Moravě – koneckonců není divu, vždyť je to imigrant z tropické Afriky, a těch se bojíme.

Mamba nakonec překonala očekávání odborníků, chytili ji až 200 metrů od jejího původního bydliště. Podle zprávy agentury JPP neboli Jedna paní povídala nyní mnoho českých politiků přemýšlí, jak přitáhnout stejný zájem, doufejme, že to nezvýší počet těch smrtelně jedovatých.

Spíše Breugela než brajgl

Forbes vydal nový žebříček nejbohatších Čechů, na druhém místě se stále s přehledem drží premiér Babiš, proti loňsku ale podle časopisu zchudnul o 13 miliard. Podle Babišova komentáře je to důkaz, že jakmile odešel ze své firmy, tedy v překladu vložil ji dočasně do svěřenského fondu, má firma horší výsledky, a o to lepší výsledky má český stát. A jak dále uvedl, prý si pamatuje, když všichni říkali, že Babiš šel do politiky, aby si přilepšil, a opak je pravda.

Ondřej Konrád: Poslední rytíř francouzského šansonu

Charles Aznavour

Neoplýval chlapskou světáckostí jako Yves Montand, nebo výbušností a komediálností Gilberta Bécauda.

No, nemá se cenu hádat o nějaké drobné, a jistě nelze pochybovat o skvělé paměti pana premiéra, ale přece jen podle předchozích žebříčků Forbesu je stále Babišův majetek vložený do svěřenského fondu prakticky dvojnásobný, než když poprvé do vládní funkce nynější premiér před pěti lety vstupoval, což dělá skoro 40 miliard navíc. Takže se zas tak úplně nezdá, že by v politice zchudl. Jen můžeme doufat, že podobný bohatýrský přístup k desítkám miliard nebude používat při rozdávání státního rozpočtu.

Prezident Zeman přivítal na pražském Hradě makedonského prezidenta Ivanova a jak oznámil, mluvil s ním také o možnosti příchodu makedonských pracovníků k nám, protože u nás se pracovní síly nedostává, zatímco v Makedonii jí naopak přebývá. Zprávy nehovoří o tom, jestli pan prezident také svůj makedonský protějšek upozornil, že není pro to, aby u nás byli muslimové, v Makedonii se totiž k islámu hlásí celá třetina obyvatel, tak aby pak nedošlo k nedorozumění. 

Petr Schwarz

V 94 letech zemřel Charles Aznavour, velká osobnost francouzské a světové kultury, šansoniér, herec i diplomat, syn arménských imigrantů. 450 let uplyne příští rok od úmrtí jednoho z největších velikánů vlámské malby Pietra Breugela staršího a ve Vídni tento týden začala největší výstava jeho obrazů v historii, podařilo se na ní shromáždit více než polovinu jeho díla.

Příjmení slavného malířského rodu Breugelů dalo prý vzniknout jadrnému českému výrazu brajgl, který ovšem zdaleka není tak úžasný, jako jejich obrazy. Rozhodně spíše Breugela než brajgl přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio