Tvrdíkova řeč

6. listopad 2001

Výrok ministra obrany, že letoun L-159 je "s určitou nadsázkou nebezpečnější pro jeho uživatele, než pro potenciálního nepřítele" stojí za zamyšlení. Jaroslav Tvrdík bez obalu řekl, co si myslí o kontraktu za desítky miliard korun a jasná řeč politika bezesporu ctí. Na druhé straně jsme ovšem slyšeli člena vlády, která nemá starost pouze o stav armády, ale současně se věnuje byznysu.

Prestižní české zbrojovce Aeru Vodochody Tvrdík rozhodně nepomohl. Pokud jeho výrok zaznamenají případní zájemci o koupi zmíněných letadel, pak jako významnou a špatnou referenci. S určitým zjednodušením lze říct, že Aero poškodilo naši armádu a ministr poškodil Aero. V jedné osobě zde máme muže, který nemíní mlčet k tomu, že armáda dostává špatné zboží, i muže, který komplikuje možnost se tohoto špatného zboží zbavit, když nepřímo říká do světa: Tohle nekupujte. Z pohledu zaměstnanců firmy, která má problémy s odbytem, se Jaroslav Tvrdík příliš nevyznamenal. Z pohledu občana, daňového poplatníka, který na armádu přispívá v naději, že tím investuje do své bezpečnosti, se ovšem ministr vyjádřil upřímně a čestně.

Zbývá odpovědět na otázku, proč se ministr obrany nespokojil s rutinní politickou polopravdou, proč nevolil postup, kdy se vlk nažere a koza zůstane celá. Zřejmě proto, že se nestará o své politické přežití, ale o vyřešení problému, kterým je česká armáda. Tím, že Jaroslav Tvrdík na prvním místě nesleduje politickou kariéru, paradoxně se stává politickou hvězdou. Svým včerejším výrokem prokázal, že nemá šanci naučit se čtyřicet minut sebestředně mluvit o ničem. Škoda, že nechce dělat politiku. Dělal by tu užitečnou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.