Turecku hrozí, že na dlouhá léta uvízne v syrské pasti

12. říjen 2019

Turecký útok na severní oblasti Sýrie byl nevyhnutelný. Myslí si to britský deník The Times, který píše, že prezident Recep Tayyip Erdogan tak dlouho vyhrožoval invazí do Kurdy kontrolovaných oblastí, až se do akce sám vehnal.

Zcela jinou otázkou ale je, jakou část ze svých hrozeb splní. Cokoli, co přesáhne rozměry symbolické operace, totiž ponese pro turecké jednotky i Erdoganovu reputaci vysokou míru rizika.

Čtěte také

Prvním terčem útoku se stala převážně arabská pohraniční města Rás al-Ajn a Tall Abjad. Ta leží mimo hlavní mocenské báze Kurdů, kteří drží především severovýchodní Sýrii.

Právě z těchto dvou měst nyní odešly americké jednotky poté, co jejich stažení zcela nečekaně oznámil v neděli americký prezident Donald Trump.

Celý pohraniční pás ale zatím americká armáda neopouští. Je možné, že se už nyní rýsují hranice, za kterou turecká invaze alespoň v úvodní fázi nepůjde, upozorňují Timesy.

Jenomže americká armáda tureckou politiku neovlivňuje, a dokonce se zdá, že nemůže působit ani na postoje prezidenta Trumpa. Ten v neděli fakticky Erdoganovi řekl: „Dělejte si, co chcete. Nezastavíme vás, ale ani vám nepomůžeme.“ Na názor amerických velitelů a stratégů v regionu se Bílý dům neptal.

Stěhování národů

Turecký prezident tvrdí, že jeho strategickým cílem je vytvoření nárazníkového pásma o hloubce zhruba 32 kilometrů a délce téměř pěti set kilometrů. Ty momentálně okupují kurdské síly, které nechovají k Turecku sebemenší loajalitu. Prezident sem chce přesídlit dva miliony syrských uprchlíků, převážně sunnitských Arabů, a vytvořit si tak novou zónu mezi vlastním tureckým územím a kurdskou enklávou.

Čtěte také

Čtěte také

To je podle Timesů velmi ambiciózní cíl, kolem něhož zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Zaprvé, americké jednotky by se musely stahovat na jih, a společně s Kurdy rozhodovat, zda s sebou vezmou zajatce z takzvaného Islámského státu. Ti jsou dnes drženi v sedmi improvizovaných zajateckých táborech v pohraničním pásmu. Alternativa je jediná: přenechat radikály Turkům.

Turecké nálety přitom už zasáhly některé věznice, a tak hrozí útěk členů samozvaného chalífátu. Islámský stát by se v nynějších zmatcích mohl přeskupit a vrátit se k bojovým operacím, varuje deník.

Ve sporné oblasti se navíc nachází enkláva syrského režimu, která se podporuje s kurdskou zónou. O jejím osudu bude nyní rozhodovat horečná diplomatická aktivita Ruska. To je v pohledu londýnského listu skutečným spojencem Sýrie, zatímco spojenectví s Erdoganem jenom předstírá.

Ještě důležitější je fakt, že turecké síly mají sice obrovskou převahu v těžké výzbroji, ale Kurdové skvěle ovládají taktiku partyzánského boje a dokonale znají terén. Turecko by se tudíž mohlo nechat vtáhnout do pasti, v níž bude dlouhá léta čelit opakovaným a záludným útokům Kurdů.

Totální invaze?

S tím souvisí otázka, kde turečtí vojáci skutečně zastaví svůj postup. Trump naznačil, že pokud by šlo o frontální invazi, umyl by si ruce nad celou východní Sýrií a přenechal ji turecké armádě. Turci by pak mohli zkusit dobýt Rakku či Dajr az-Zaur a dojít až k irácké hranici.

Čtěte také

Šéf komunikace tureckého prezidenta Fahrettin Altun nedávno v článku pro deník Washington Post napsal, že přesně o tom se v Ankaře uvažuje. Prý by mohlo jít o definitivní vyřešení problému s uprchlíky. „Přesunuli bychom na dobytá území možná až tři miliony syrských běženců, včetně těch, kteří jsou dnes v Evropě,“ tvrdil v článku.

Turecko by tím ovšem převzalo také zodpovědnost za vězně z takzvaného Islámského státu. Jsou jich desetitisíce, plus 70 tisíc žen a dětí z uprchlických táborů. Turecká armáda by se navíc dostala do přímého kontaktu s posledními jednotkami Islámského státu, které dosud operují v Sýrii.

Taková mise by ovšem byla nejriskantnějším vojenským podnikem Turecka od invaze na severní Kypr v roce 1974. Tento krok vytvořil na dlouhé dekády patovou situaci a dodnes komplikuje vztahy Turecka s mezinárodním společenstvím.

Plnohodnotná vojenská akce ve východní Sýrii by s největší pravděpodobností narazila na podobný odpor a protáhla by se na dekády. Narozdíl od Kypru by ale chyběla stabilita pevné hranice, která rozděluje ostrov.

V zákulisí nepochybně probíhají horečné diskuze a Američané přesvědčují Erdogana, aby omezil své akce na zmíněná dvě města. Leccos naznačuje fakt, že se turecký prezident usilovně snaží sjednat si na listopad setkání s šéfem Bílého domu, píší závěrem londýnské Timesy.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio

Související