Trump je Putinova noční můra, může ho skřípnout. Spokojená bude i Evropa, věří poradce republikánů

25. říjen 2024

Politika budoucího amerického prezidenta bude mít dopad na zbytek světa. Donaldu Trumpovi a celé republikánské straně radí s formulací politických tezí konzervativní think-tank Heritage Foundation. „Jsem přesvědčen, že by v novém volebním období hodně navazoval na to, co bylo v tom prvním,“ míní jeho zahraničněpolitický expert Max Primorac, který v Trumpově administrativě působil jako poradce viceprezidenta.

Jedním z pilířů Trumpovy vlády by měla být energetická politika, aby se Spojené státy staly předním exportérem ropy a plynu. „Především pro rozvojový svět je důležité vidět, že to, co já nazývám klimatickým fanatismem, způsobilo nárůst chudoby, hladu a politické nestability. Abyste mohli dosáhnout ekonomického růstu, musíte mít nízké ceny energií,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

První Trumpovo období v zahraniční politice charakterizuje princip „mír skrze sílu“. Dařilo se podle Primoraca oslabovat Írán nebo pozice Ruska v Sýrii a docházelo ke sbližování Izraele s muslimskými zeměmi.

„Drželi jsme silnou pozici vůči Rusku. Trump jako jednu z první věcí udělal to, že Ukrajině poslal protitankové střely, a měli jsme tam relativní mír. A Čína? I vůči ní byl velmi silný. Dnes ale máme Čínu, co šikanuje své sousedy,“ shrnuje.

Ukrajina podle něj mohla zvítězit, pokud by jí spojenci poskytli vše, co potřebovala. Nyní je nutné se na situaci podívat z jiného úhlu a zajistit, aby Ukrajina měla silnou obranu, aby v budoucnu nečelila další ruské invazi a prosperovala.

Toho je ale možné dosáhnout jen tak, že přiláká soukromé investice a vláda nebude řídit ekonomiku.

Čtěte také

„Množství kapitálu, který je potřeba k rekonstrukci Ukrajiny, je mimo možnosti Západu. Nedává smysl, abychom si půjčovali další peníze za vysoké úroky, a pak je dávali jiné zemi. Ukrajina má ale obrovské strategické výhody. Energie, zemědělství, technologie, obrana. Pokud budou liberalizovat ekonomiku, tak můžou být velmi úspěšní,“ míní.

Kritici vyčítají Trumpovi, že je v zahraniční politice nepředvídatelný, Primorac v tom ovšem vidí výhodu. „V případě našich nepřátel je to dobrá věc, protože nebudou vědět, jak ‚šílený‘ může být,“ poznamenává.

Právě snížení cen energií díky americkému exportu vytvoří tlak na Rusko a sníží jeho schopnost financovat vyzbrojování.

„Pokud Trump vyhraje, tak to bude Putinova nejhorší noční můra. Je zde mnoho nástrojů, kterými můžeme Putina skřípnout. Trump udělá to, co bude nejlepší pro Ameriku, ale podle mne bude Evropa spokojená,“ věří expert.

Evropa páchá sebevraždu

Současnou americkou administrativu označuje Primorac za izolacionistickou, naopak Trump by podle něj usiloval o posílení amerických vojenských kapacit a podporoval evropské země, aby vynakládaly více peněz na svou bezpečnost.

Čtěte také

A ještě ostřeji bude vystupovat vůči těm, které neplní závazek dvou procent HDP na obranu:

„Je to věc zdravého rozumu. Pokud nejsou tyto země ochotné platit ani dvě procenta – a měly by platit tři až čtyři procenta – a je zde existenční hrozba ze strany Ruska, tak to znamená, že neberou vlastní bezpečnost vážně. Tak proč bychom jejich bezpečnost měli vážně brát my?“

Klimatická ideologie podle něj ničí evropskou průmyslovou základnu a tedy i obranné kapacity. Těží z toho především Čína, která dominuje v oblasti obnovitelných zdrojů, a její firmy bohatnou. Evropský zákaz výroby aut se spalovacím motorem by v praxi vedl k převzetí trhu s automobily Čínou.

„Pácháme ekonomickou sebevraždu. A také geopolitickou. Všichni chceme čistou planetu, ale když se z toho stane ideologie, která je protizápadní, protikřesťanská, protitržní, tak se sami ničíme. Dáváme moc komunistické Číně a krmíme její globální ambice vnutit nám všem její totalitní ideologii,“ varuje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související