Politická korektnost levice je strašná, není ale stejně nebezpečná jako republikáni, soudí Klvaňa

22. říjen 2024

Nastal čas pro komiksovou postavu, pro karikaturu, napsal o amerických volbách Tomáš Klvaňa, který právě vydává knihu Svět podle Trumpa. V čem je pro něj Kamala Harrisová politickou hádankou? „Když vyhraje, mám obavu. Ale je menší než ty škody, které by na systému napáchal Trump,“ říká pro Český rozhlas Plus odborník na Spojené státy a vysokoškolský pedagog z New York University Prague Tomáš Klvaňa. 

Klvaňa vydává už druhou knihu o Trumpovi za osm let. „Lidé, kteří ho poznali a dívají se na něj kriticky, tvrdí, že je to člověk nesmírně povrchní,“ popisuje. „Já jsem od něj žádnou reflexi nikdy neslyšel, takže tomu spíš věřím.“ 

V Republikánské straně ale není možné uspět a zároveň říkat, že Donald Trump prohrál prezidentské volby v roce 2020 naprosto právoplatně.

Čtěte také

„J. D. Vance by se nestal viceprezidentským kandidátem, kdyby jasně neřekl, že volby byly zfalšované, prezidentem má být Trump a Joe Biden je nelegitimní prezident. To je naprosto otevřená lež, pro kterou neexistuje žádný důkaz. Ale v republikánské straně to prostě říct nemůžete,“ přibližuje pedagog.

Přitom Vance dříve Trumpa kritizoval. „Je to nesmírně inteligentní člověk. Najednou ale otočil, protože se chtěl dostat do politiky,“ připomíná.

Bezzásadová kariéristka? 

Americká politická scéna je rozdělená hlavně na republikány a demokraty, v jejichž širší koalice jsou krajně levicoví politici.

„Lidé jako Bernie Sanders, tedy socialistický senátor za Vermont, nebo Alexandria Ocasio-Cortez, kongresmanka z New Yorku, se hlásí k socialistickým myšlenkám demokratických socialistů Spojených států,“ připomíná Klvaňa a jmenuje dopady této politiky: 

„Takové to vylučování z univerzit za názory, což se samozřejmě děje. Vylučování z korporací za to, že vás někdo označí za misogyna nebo rasistu, aniž byste řekl něco, co by před deseti patnácti lety nebylo divné.

Tohle je na levici strašná věc, ta politická korektnost, ten wokeismus. Ale není to stejný typ nebezpečí jako republikánská strana,“ zamýšlí se pedagog.

Čtěte také

Demokratická kandidátka Kamala Harrisová se podle něj posunula do středu. „Ona se tak strašně snaží oslovovat ty středové republikány, že tím podle mě opravdu hodně irituje svoji levici. Ale ta levice je překvapivě disciplinovaná a nechává ji na pokoji, protože prostě chce vyhrát volby,“ usuzuje Klvaň a hodnotí Harrisovou: 

„Buď je to bezzásadová kariéristka, což je možné. To je ten horší případ. Anebo je to opravdu středová politička, která ale viděla, že ta strana se posunovala doleva, tak prostě šla doleva.“

Za slabinu Harrisové považuje to, že dosud neprošla vrcholnou světovou politikou.

„Je netestovaná. Když vyhraje, mám obavu, co bude dělat ve vztahu k Vladimiru Putinovi, co bude dělat ve vztahu k Číně, co bude dělat ve vztahu k Izraeli a dalším velmi důležitým věcem. Ale tahle moje obava je menší než škody, které by na systému napáchal Donald Trump,“ uzavírá Klvaňa.

Proč se dnes republikáni s Trumpem v čele zasekli a nemůžou se pohnout dál? Čím to, že nejrůznější šiřitelé spikleneckých teorií se napojují spíš na republikány a u demokratů je moc nevidíme? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Barbora Tachecí , jud

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.