Trump je rozporuplná osobnost a strašně přehání, ale jako politik měl výsledky, soudí publicista

8. říjen 2024

Necelý měsíc před rozhodujícím datem je výsledek amerických prezidentských voleb stále nepředvídatelný. Vyhrocený je nejen souboj mezi demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánem Donaldem Trumpem, ale často také mezi jejich příznivci. „Bohužel ano, hlavně ve velkých městech. Na venkově to není zdaleka tak silné, protože tam převažují konzervativci,“ popisuje publicista Dušan Neumann situaci v Pensylvánii, která bude ve volbách důležitým státem.

„Rozpolcení je cítit v celé společnosti a poslední události tomu nijak nepomáhají. A tím myslím nedostatečnou pomoc federální vlády oblastem postiženým hurikánem Helene. Je ve výši 750 dolarů na rodinu, což je méně, než dostávají u nás v Jeseníkách,“ srovnává.

Čtěte také

Neumann poznamenává, že déle než týden po hurikánu zůstává bez elektřiny na 180 tisíc lidí, což se dříve nestávalo. Navíc prý vyšlo najevo, že federální agentura pro pomoc v krizových situacích FEMA nemá peníze, protože na pomoc ilegálním přistěhovalcům jen letos utratila v přepočtu 15 miliard korun.

FEMA ve své tiskové zprávě uvádí, že federální pomoc postiženým hurikánem Helene již přesáhla 286 milionů dolarů. Iniciativa na pomoc migrantům, Shelter and Services Program, je financována z vlastního rozpočtu.

Donald Trump téma nelegální migrace neustále akcentuje na shromážděních a v rozhovorech. „Myslím, že má jediný problém, a to už vlastně od začátku, že on vždycky strašlivě přehání. Soustředí se na to, že mezi přistěhovalci jsou kriminálníci, asi 13 tisíc lidí, kteří byli v různých státech odsouzeni k vysokým trestům,“ přibližuje.

„Progresivisté zase říkají, že migranti jsou pracanti, bez nichž by nebylo sklizeno jediné mango, avokádo nebo jahoda. Je to velmi rozpolcené, ovšem náklady na přistěhovalce přesahují myslitelnou míru pro člověka s průměrným platem, který je v Pensylvánii okolo 35 tisíc dolarů ročně,“ dodává.

Rozporuplný Trump

Neuman označuje Trumpa za rozporuplnou osobnost, vadí mu jeho chudá slovní zásoba a sklon k přehánění. Nesouhlasí ale s kritikou, že by exprezident obdivoval diktátory a představoval nebezpečí pro americkou společnost.

Čtěte také

Ve funkci podle něj žádné tendence k autoritářství neprojevoval, a to ani v případě útoku na Kapitol. Trump prý sice udělal to nejhorší, co mohl, když dav vyzval k mírumilovnému protestu, ale o pokus o státní převrat nešlo.

„Trvalo mi déle než rok, než jsem si oddělil Trumpa jako prezidenta a jako osobnost. Kdybych s ním měl na pět minut uvíznout ve výtahu, tak ho asi uškrtím. Ale jeho politické výsledky byly pro Spojené státy velmi příznivé. Asi dvě třetiny lidí dnes v průzkumech říkají, že se jim za něj dařilo lépe,“ uvádí.

Trump chce zavést reciproční cla na dovážené zboží a chce, aby USA byly největším vývozcem ropy a plynu. Neumann také chválí Trumpovo opatření, kdy přijetí jednoho ekonomického zákona podmínil zrušením několika regulací a tím pomohl ekonomice.

Naproti tomu ekonomické plány Harrisové pokládá za nereálné, protože Spojené státy jsou silně zadlužené a peníze, které nemají, by si musely vytisknout, což by znovu rozjelo inflaci. „To ovšem Američané odmítají, protože třeba ceny potravin jsou o 25 procent vyšší než před dvěma lety,“ podotýká.

Naopak jen okrajovou roli bude ve volbách hrát zahraniční politika. Neumann přitom nevěří, že by Trump dokázal okamžitě ukončit válku na Ukrajině, jak bez větších podrobností tvrdí.

„Před rokem po ukrajinském průlomu říkal, že je čas s Vladimirem Putinem vyjednávat – podle příkladu Theodora Roosevelta mít ruku prodlouženou klackem. Tvrdil, že Putina nelze vojensky porazit bez velkého rizika, jedině stáhnout ceny ropy a plynu na úroveň, kdy do půl roku přijde o peníze. Na to už je dneska pozdě,“ konstatuje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související