Martin Fendrych: Zelenskyj má plán, západní politici mají strach. A Putin? Ten může být zatím spokojený

22. říjen 2024

Už před měsícem schválil Evropský parlament usnesení o pokračující finanční a vojenské pomoci Ukrajině. Europoslanci požádali, aby země EU okamžitě zrušily omezení týkající se použití západních zbraňových systémů proti vojenským cílům na ruském území. Dodnes se to nestalo. Omezení nezrušily ani Spojené státy americké.

Ukrajina se dostává do zoufalé situace a čelí energetické katastrofě. Před ruskou invazí měla výrobní kapacitu elektrické energie 36 gigawattů. Po ruských útocích a po okupaci Záporožské jaderné elektrárny jí zbývá jen 9 gigawattů.

Čtěte také

Energetická expertka a bývalá ukrajinská poslankyně Viktorie Vojcická to shrnula takto: „Jsme v naprosto hrozivé situaci. Mnohem horší než loni. Ukrajinu brzy čeká energetická katastrofa a my s tím můžeme jen sotva něco dělat.“ To samozřejmě není jediný problém napadené země.

Plán vítězství

Prezident Zelenskyj Západu nabídl svůj plán vítězství. Představil ho i v ukrajinském parlamentu. Má pět bodů a tři tajné dodatky. Prvním bodem je pozvání Ukrajiny do NATO. To určí, jak partneři vidí místo Ukrajiny v bezpečnostní struktuře.

Čtěte také

Druhý bod žádá permanentní posílení ukrajinské obrany a přemístění války směrem k Rusku, povolení používat západní zbraně na vojenské cíle v Rusku.

Třetí navrhuje rozmístit západní nejaderné zbraně na ukrajinském území – jako pojistku, která by odstrašila nepřítele. Čtvrtý bod navrhuje podpis dohody s USA, EU a dalšími spojenci. Vedla by ke společným investicím a využívání ukrajinských přírodních zdrojů jako je uran, titan, lithium, grafit a další v hodnotě bilionů dolarů.  

Čtěte také

Pátý bod míří do budoucnosti: Zelenskyj chce využít ukrajinskou zkušenost s ruskou invazí. Navrhuje, aby po válce ukrajinští vojáci nahradili americkou armádu, která dnes zajišťuje bezpečí Evropy.

Plán je ambiciózní, odvážný a drsný. Někteří ho ale ihned označují za neproveditelný. Především proto, že se prý Moskva nesmíří se vstupem Ukrajiny do Severoatlantické aliance. To pro ni představuje onu skutečně nepřekročitelnou, opravdovou „červenou linii“. Nebo jinak: toho se Putin bojí. Zřejmě si myslí, že NATO pak Rusko napadne.

Teď se rozhoduje budoucnost

Jsme v hraniční situaci. Rusko podporuje Čína a Severní Korea. Svět se znovu ostře rozdělil. Rusko srovnává Ukrajinu se zemí a Západ zůstává laxní. Jeho politické špičky si stále nechtějí připustit, jak vážně jsme ohroženi.

Martin Fendrych

Zelenskyj nabízí plán, který by Rusy zastavil. Má i sporné body. Je otázka, jestli by ukrajinská armáda dokázala nahradit americkou podporu v Evropě. Prakticky jistě ne. A bez Spojených států se dnes nejsme schopni Rusku ubránit.

Ale přijetí země do NATO je rozumné. Povolení ničit ruské vojenské základny v Rusku taky. Spolupráce taky. Chybí jen jedno, aby Západ konečně pochopil, co mu hrozí.

Aby pochopil, že Rusy musí zastavit, jestli chce přežít. Většina eruroposlanců už to chápe, ale nějak to nepomáhá.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio