Třetina vylovených ryb se nedostane na talíř

15. červenec 2018

Každá třetí vylovená ryba se nikdy nedostane na talíř. Podle Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) je třetina ryb buď hozena zpět do moře, nebo shnije dřív, než se dostane ke spotřebiteli, informuje britský deník Guardian.

Organizace tento týden zveřejnila svoji pololetní zprávu o stavu světového rybolovu. Z té vyplývá, že celková produkce dosáhla rekordních objemů. Ke zvýšení přispěl hospodářský chov ryb, především v Číně. Produktem akvakultury je více než polovina celosvětově zkonzumovaných ryb.

Populace ryb se nestačí obnovovat

Objem výlovu volně žijících ryb zůstává od osmdesátých let přibližně stejný, u více než třetiny komerčních druhů ryb je výlov nadměrný, píše se ve zprávě. Rybolovné hospodářství se bude v budoucnosti dále rozšiřovat.

Podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství se do roku 2030 zvýší spotřeba ryb o pětinu současného množství, aby se uživila rostoucí lidská populace. Hospodářsky chované ryby ale mohou ohrožovat volně žijící ryby, protože krmivo často zůstává v moři a způsobuje znečištění.

Ryby jsou důležitou složkou výživy pro velkou část světové populace. Nadměrný rybolov je běžným jevem v mnoha oblastech: ve Středozemním moři, Černém moři a Jihovýchodním Pacifiku je patrný u dvou třetin druhů. Ryby se nestíhají dostatečně rychle množit a obnovovat své populace.

Rybářům schází znalosti, jak ryby uchovat

Podle údajů Organizace pro výživu a zemědělství přijde nazmar 35 procent světového výlovu. Asi čtvrtinu těchto ztrát tvoří nežádoucí úlovky, převážně z rybářských lodí. Mrtvé ryby, které jsou moc malé nebo jsou jiného druhu, než po jakém je poptávka, rybáři hází zpět do vody. Většina ztrát ale vzniká v důsledku toho, že rybářům chybí znalosti nebo vybavení potřebné k tomu, aby ryby zůstaly dostatečně dlouho čerstvé.

Organizace pro výživu a zemědělství se snaží podnikat opatření k omezení ztrát, především v rozvojových zemích. Na africkém jezeře Tanganika pomohly prosté stojany k sušení ryb snížit ztráty na polovinu. Lepší výbava pomohla v Indickém oceánu zredukovat ztráty při výlovu krabů o čtyřicet procent.

Řešení je, chybí ale politická vůle

Zpráva Organizace pro výživu a zemědělství nastiňuje rozsah globálního rybolovu: rybolovem se živí 60 milionů lidí, přes čtyři a půl miliony rybářských lodí se plaví na světových vodách.

Takový rozsah je podle FAO znepokojující, v některých oblastech je příliš mnoho rybářských lodí na příliš malé množství ryb. Počet druhů ohrožených nadměrným rybolovem se za posledních čtyřicet let ztrojnásobil. Zpráva dále udává, že změny klimatu přinutí ryby k migraci z teplých tropických vod v oblastech, kde je rybolov často zásadním zdrojem potravy, do oblastí s mírnějším klimatem.

Rybolov

Rybolov potřebuje výrazná vylepšení, je přesvědčen Lasse Gustavsson, ředitel evropské pobočky neziskové společnosti Oceana. Že se třetina vylovených ryb vyhodí, je podle něj „velmi znepokojující pro zajišťování potravin pro globální populaci“.

K problému nadměrného rybolovu, především ve Středozemním moři, Gustavsson říká: „Víme, jaká je situace, a víme, jaká jsou řešení. Jsou jimi nastavení limitů pro rybolov na základě vědeckého výzkumu a zastavení nelegálního a destruktivního rybolovu. Co nám chybí, je politická akce v tomto směru.“

Nelegální rybolov

Gustavsson dále dodává, že „akvakultura často není udržitelná. Použití dvaceti milionů tun ryb jako makrely, sardinky a ančovičky ke krmení chovných ryb namísto lidí je nehorázné plýtvání jídlem“

Profesor Daniel Pauly z kanadské Univerzity Britské Kolumbie kritizoval předchozí zprávy FAO, které podle jeho názoru výrazně podhodnotily objem celkového světového výlovu, protože nepočítaly objem nelegálního rybolovu.

Novou zprávu ocenil za to, že obsahuje mnohem širší množství informací. Krizi nadměrného rybolovu podle jeho názoru nebude snadné vyřešit. „Spolupráce mezi různými zúčastněnými stranami by ale mohla pomoct zvrátit některé negativní trendy,“ cituje vědce britský deník Guardian.

Spustit audio

Související