Třetí typ marihuany s pracovním názvem RASTA

21. září 2005
Monitor

Vědci našli třetí typ marihuany. Jak určitě víte, existují dva typy: Cannabis sativa sativa je takzvané technické konopí, ze kterého se vyrábí juta nebo sisal, poddruh indica je ceněn především pro obsah THC (tetrahydrocannabinolu), který navozuje onu "náladu". Australané teď podle zprávy na webové stránce časopisu Newscientist objevili třetí typ marihuany. Prozatím ho nazvali rasta.

Na výzkumu pracoval Simon Gilmore z Canberra Institute of Technology. K dispozici měl skoro 200 vzorků rostlin pěstovaných pro obsah THC i jako technické konopí, i divoké variety z Evropy, Asie, Afriky, Mexika i Jamajky. Rozebíral DNA v jejich mitochondriích a chloroplastech.

Výsledkem jsou tři druhy cannabis. Ve střední Asii dominoval typ indica, tedy ten pěstovaný jako droga. V západní Evropě je nejčastějším druhem technické konopí. V Indii, jihovýchodní Asii, Africe, Mexiku i na Jamajce převažovala varianta jiná. Čím se liší od ostatních dvou? Vypadá stejně jako technické konopí, ale obsahuje značné množství THC, takže nemůže jít o druh sativa.

Zatím ale nemůžete název rasta brát botanicky vážně: jméno vybrala Gilmorova laboratoř, oficiální tedy není. Pokud byste si chtěli výzkum prohlédnout podrobněji, měl by vyjít během několika týdnů v časopise Forensic Science International.

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.