Toulaví psi v Soči zachráněni

Západní média se často pozastavují nad velkým počtem toulavých psů na olympijských hrách v Soči, a ruské úřady se tak rozhodly je utratit. Do věci se proto zapojil ruský miliardář Oleg Děripaska a všechny je zachránil – zřídil pro ně psí útulek na horských svazích, píše americký server Huffington Post.

Podle koordinátorky celé akce financované Děripaskovou charitativní organizací Volnoje dělo Olgy Mělnikovové ruské úřady oznámily, že jestli dobrovolníci psy ze Soči neodstraní, budou všichni do jednoho utraceni. Psi podle nich představují nebezpečí pro návštěvníky i sportovce. Najaly už i organizaci, která je měla zabít.

Děripaskova organizace okamžitě vybudovala provizorní útulek na předměstí Soči. Huffington Post však soudí, že i když Děripaska říká, že má rád psy, bylo motivem jeho akce možná víc než jen jejich záchrana. Patří k finančním přispěvatelům na sočskou olympiádu a záleží mu na tom, aby byly jeho investice a pověst spojeny s jejím úspěchem.

Do Soči investoval hodně peněz a chce z města udělat moderní a prosperující turistické letovisko. Psi jsou ale zachráněni – dobrovolníci je teď odchytávají v ulicích a odvážejí do nového útulku, kde je mohou zájemci adoptovat.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio