Tomáš Klvaňa: Malý a velký muž Biden

20. leden 2022

Historickou zásluhou amerického prezidenta Josepha Bidena, kterou mu už nikdo neupře, je, že porazil Donalda Trumpa, jenž byl nebezpečím pro americkou demokracii. Potíž je, že stejný prezident Biden se ještě může postarat o to, že se Trump do Bílého domu zase vrátí.

První rok v úřadě se totiž Bidenovi nepovedl. Je vůbec s podivem, že lze něco takového napsat, protože Biden má za sebou objektivně víc úspěchů za první rok, než se Trumpovi podařilo dosáhnout za celé čtyřleté období.

Čtěte také

Bidenův neúspěch není materiální, ale politický. Podobá se člověku, který naslibuje hory doly, ale splní jen doly. Známá zásada amerického byznysu přitom zní: Naslibuj méně, splň více. Biden to udělal přesně obráceně. Nejdřív pojďme k jeho reálným výsledkům.

Biden především vrátil do vrcholné politiky normální poměry a uklidnil atmosféru. Nikdo nepochybuje o tom, že se chová podle pravidel, norem a zákonů, nelže desektrát denně a ctí ústavu. Nic z toho jeho předchůdce nedělal.

Bidenovi se také podařilo schválit gigantickou, stamiliardovou investici do infrastruktury a docílil toho i s podporou opozičních republikánů, což skoro všichni považovali za nemožné.

Prezident rovněž dosáhl schválení obřího záchranného pandemického balíčku a jeho management distribuce vakcín a očkování byl bezchybný. Je to prezident, který ctí vědu a nešíří bludy. V tom všem je Biden velký muž.

Biden jako slabá figura

Malý je však překvapivou politickou nešikovností. Demokraté mají v Kongresu jen velmi těsnou většinu.

Čtěte také

Přesto se prezident zcela překvapivě přidal k levicovému křídlu své strany, které chce přijmout sociální, environmentální a další programy za biliony dolarů, a tak dosáhnout v sociální politice Spojených států podobné revoluce, jakou se povedlo prosadit jeho předchůdcům Franklinu Rooseveltovi a Lyndonu Johnsonovi. Jenže oni oba měli v Kongresu rozhodující většinu. Není tedy divu, že schvalování ambiciozního programu se vleče, neboť prezident pro něj prostě nemá dost hlasů.

Biden je ve vleku levicových demokratů také v otázce reformy volebního zákona. Zcela demagogicky v této věci přejal jejich rétoriku o údajném porušování občanských práv a rovném přístupu k volebním urnám – přitom tam příliš velký problém není a Biden opět tuto reformu nemá šanci prosadit.

Měl by se spíš soustředit na reformu procesu počítání hlasů, protože v této věci několik republikány ovládaných států prosadilo opatření, která umožňují hrubou politickou manipulaci s volebními výsledky.

Tomáš Klvaňa

Biden se prostě pokouší být transformačním prezidentem, ale na to jednak nemá politickou sílu a pak to po něm také chce jen levicovými aktivisty hemžící se okraj strany. V důsledku toho působí Biden jako slabá figura, která se pouští do marných zápasů a nemá věci pod kontrolou.

V Americe stoupá násilná trestná činnost, inflace a covid se kvůli variantě omikron táhne a ovlivňuje naladění voličů. Očekává se, že demokraté dostanou na podzim za vyučenou a ztratí Kongres. Mělo by to být pro Bidena budíčkem, jenž by ho měl vrátit do politického středu.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio