Jefim Fištejn: Biden forever

19. prosinec 2021

O čem svědčí rozhodnutí Joea Bidena usilovat o znovuzvolení americkým prezidentem v roce 2024? Tento krok není z říše spekulací: zprávu o tom přinesl deník The Washington Post a potvrdila ji tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Ano, ujistila veřejnost Psakiová, není důvodu, proč by tak úspěšný prezident odcházel od rozdělané práce.

Odvážné rozhodnutí není překvapivé jen proto, že Bidenovi v době konání příštích voleb bude 82 let, že jeho kognitivní schopnosti již nyní vyvolávají otázky nejen v táboře jeho odpůrců, a dokonce ani proto, že jeho podpora u obyvatelstva má dlouhodobě klesající úroveň a nyní se potácí kolem 40 procent.

Čtěte také

O čem tedy svědčí toto blazeované odhodlání, zvlášť s přihlédnutím k dramatickým problémům americké ekonomiky a na pozadí pokračujícího rozkolu v řadách Demokratické strany, ilustrovaného neschopností prezidenta prosadit v Kongresu zákon o financování infrastrukturních projektů?

Zdá se, že skupina politiků kolem křehké postavy Joea Bidena dospěla k závěru, že k mání není žádný umírněný demokrat schopný nahradit ho v Bílém domě. A vzhledem k trendům, které nepůjde snadno zlomit, vbrzku možná nebude ani žádný spolustraník ochotný vzít na sebe sebevražedný úkol. Rozhodně to nebude Kamala Harrisová, Bidenova parťačka, kdo by přicházel do úvahy – její situace je ještě o poznání horší. Její tým je v rozkladu, co týden z něho odchází další znechucení spolupracovníci. Není vůbec jasné, za co ve vládě odpovídá, co v ní vůbec dělá. Není divu, že její popularita trhá záporné rekordy, dnes nepřevyšuje 28 procent. Jinými slovy, Bidenovo pošetilé odhodlání není důkazem jeho triumfu, spíše výrazem žalostného stavu Demokratické strany, trhané na kusy sílícími vnitřními rozpory.

Prázdné regály a vzmach zločinnosti

Když se Joe Biden dostal k moci, expertní společenství takřka jedním hlasem tvrdilo, že Republikánská strana nemá šanci probrat se z volebního debaklu.

Čtěte také

Stmelená kolem Donalda Trumpa je odsouzena k tomu, aby se stala drobnou, věčně rozhádanou politickou sektou na pozadí dynamické a jednotné Demokratické strany, zastupující zájmy prakticky všech Američanů. Jako často v dějinách, nic nemohlo být pofidérnější než podobná expertiza. Nyní stejní lidé horečnatě hledají důvody, proč skutečnost vypadá zcela jinak a proč popularita Donalda Trumpa vůbec neklesá navzdory mediální osvětě.

Za všechno může takzvaný lidský faktor, prostě slabý člověk nebyl na výši historických úkolů. Joe Biden svému teoretickému předurčení rozhodně nedostál: nevyřešil problémy s koronavirem, nedokázal vrátit americké národní hospodářství do dřívější formy, před poklesem neochránil mezinárodní postavení své země. Místo toho vidíme inflaci, nejvyšší za posledních 40 let, potíže s dodavatelskými řetězci a prázdné regály mnoha obchodů, v Americe nikdy nevídané, rozdělenou společnost na pokraji občanské války, vzmach zločinnosti.

Jefim Fištejn

Před volbami se expertům zdálo, že stačí odvalit z cesty balvan v podobě Trumpa a situace se změní jakoby mávnutím kouzelného proutku. Že se jako natruc dostaví obvyklé „objektivní potíže“, to samozřejmě nemohl vědět vůbec nikdo. Proto Demokratická strana nemohla přijít na žádný originálnější nápad než nechat v ringu starého matadora, kterému už je všechno jedno.

Autor je publicista

Spustit audio