Matěj Schneider: Bidenova klimatická agenda ukazuje, že není důvod slavit

13. listopad 2021

Americký prezident Joe Biden se vrátil z klimatické konference Organizace spojených národů COP26 v Glasgow a vypadá to, že díky průlomům na Kapitolu Kongres po měsících tahanic směřuje ke schválení části jeho agendy. Poté co demokraté dostali na začátku listopadu varování v podobě nepříznivých výsledků v lokálních volbách, upínají se ke schválení balíku investic do americké infrastruktury jako k vítanému a potřebnému vítězství.

Z aktuální podoby balíku ale můžeme mít jen smíšené pocity a právě klimatická část investic to dobře ilustruje.

Čtěte také

Nejprve je důležité vysvětlit, že aktuální balík je jen částí investic, které Biden sliboval během předvolební kampaně. V rámci vyjednávání v Kongresu se ale pak demokraté rozhodli celý balík rozdělit. Biden se stále snaží ucházet i o hlasy republikánských zákonodárců, a proto byl balík rozdělen na menší část – ve které jsou jen ty nejzákladnější investice, u kterých Biden doufal v republikánskou podporu – a ambicióznější Build Back Better Act, který si demokraté schválí pokud možno po vlastní ose.

Levicovější demokraté se měli před schválením tohoto osekanějšího balíku na pozoru – obávali se totiž, že po jeho odhlasování Kongres ambicióznější Build Back Better Act už neschválí.

Osekaný balík

Mnohá americká i česká média podávala tahanice jako „vydírání“ ze strany levicových demokratů. Je to pozoruhodné překroucení snahy těchto zákonodárců, aby americký prezident a jeho strana skutečně schválili vlastní agendu, která je vynesla do Bílého domu. Tím totiž Build Back Better Act skutečně je. Jeho schválení je ale ve hvězdách, a to nikoliv kvůli pomyslnému „vydírání“ levice, ale kvůli středovým demokratům, jako je oportunistická arizonská senátorka Kyrsten Sinemová nebo virginský Joe Manchin, který letos s gustem hraje roli věčně nespokojeného.

Čtěte také

Jedním z důvodů, proč se levice zdráhala pro osekaný balík hlasovat, je to, že například právě v rovině klimatické politiky se může v případě, že druhá část agendy nebude schválena, ukázat jako v součtu vyloženě škodlivý. Některé pasáže jsou jednoduše deregulační – ruší nutnost environmentálních posudků ze strany federálních agentur například u výstavby plynovodů a ropovodů na federální půdě.

Jak upozorňuje klimatolog Michael E. Mann v časopise Time, zatímco Donald Trump byl vysmíván za to, že doporučoval bojovat proti kalifornským požárům rozsáhlým kácením, Bidenův balík teď kodifikuje právě tuto metodu s miliardovými subvencemi pro těžařský průmysl. Vedle kácení lesů tu pak naleznete ještě výraznější subvence pro metody zachytávání a ukládání oxidu uhličitého, které jsou dlouhodobě napadány odborníky jako nepraktické nebo vyloženě nefunkční. „Věci, co u Trumpa platily za uhozený tyjátr, jsou teď v roce 2021 označovány za vychytralý politický kalkul,“ píše Mann.

Matěj Schneider

Demokraté se tak nacházejí v absurdní situaci: levicoví demokraté jsou pod palbou amerických médií za to, že žádají po Bidenovi, aby prosadil svou vlastní agendu. Ta je navíc v některých částech tak rozředěná, že si vyloženě propůjčuje návrhy spojené s Trumpem. Osekaný balík teď míří k podpisu na Bidenův stůl. Jestli tím ale demokraté s prosazováním velkých investic skončí, vyvstane části jejich voličů na mysli otázka, která se v letošním roce vrací s neochvějnou jistotou: Jestli je tohle maximum, co dokáže „pragmatické“ křídlo demokratů, má smysl je vůbec dále volit?

Autor je publicista

Spustit audio