Matěj Schneider: Washington už hledá Bidenova nástupce. Možná zbytečně

12. leden 2022

Washington DC už několik dekád operuje v módu takřka permanentní kampaně. To znamená, že další volby jsou vždycky v podstatě za rohem. A vzhledem k tomu, že se teď americká média tváří, že je jasné, že demokraté prohrají podzimní volby do Kongresu, je potřeba najít další mediální lákadlo. A tím jsou další prezidentské volby roku 2024.

Vzhledem k pokročilému věku Joea Bidena se už od primárek roku 2020 divoce spekuluje, kdo by mohl být jeho nástupcem – ostatně sám Biden o sobě v té době mluvil jako o „přechodném prezidentovi“. Jako viceprezidentku si vybral svou primárkovou rivalku, bývalou kalifornskou senátorku Kamalu Harrisovou, a proto je pro mnoho komentátorů favoritkou právě ona.

Čtěte také

Nic ovšem není tak jednoduché. Harrisová sice před minulými primárkami zažila pár týdnů, kdy byla miláčkem liberálních médií, v průzkumech ale nakonec tak ztroskotala, že raději ukončila kampaň ještě předtím, než se začalo volit. Do srdcí demokratických voličů by jí samozřejmě mohla pomoct viditelnost vyplývající z viceprezidentského úřadu.

Nicméně v tuto chvíli to nevypadá, že by Harrisová byla schopná této konkurenční výhody využít. Ba naopak. Biden jí v Bílém domě přidělil primárně nevděčnou agendu týkající se imigrace, což je v podstatě za trest. Takřka jakýmkoliv směrem se Harrisová v této výbušné sféře vrhne, někoho naštve.

Pokud Bidenovi vydrží zdraví...

Krom toho se v posledních týdnech Harrisová několikrát stala tváří selhání Bidenovy administrativy, nebo se jiným nelichotivým způsobem dostala do médií. V prosinci se dostala do konfrontace s moderátorem pořadu Tha God's Honest Truth, když se jí zeptal, jestli je prezidentem opravdu Joe Biden, nebo jestli jím de facto je senátor Joe Manchin, který blokuje Bidenovu agendu.

Čtěte také

Asistentka Harrisové se nejprve pokusila předstírat, že viceprezidentka nemůže odpovědět, protože vypadlo spojení do studia. Následně Harrisová sice odpověděla, ale jen arogantně označila moderátora za de facto republikána. Na přelomu roku pak kancelář viceprezidentky z různých důvodů opustila celá řada zaměstnanců.

Záře mediálních reflektorů se proto začala opatrně otáčet směrem k mladému ministru dopravy Petovi Buttigiegovi. I ten byl Bidenovým rivalem v primárkách a na rozdíl od Harrisové měl v prvních dvou státech i velmi solidní výsledek (v Iowě dokonce těsně vyhrál), pak i jeho kampani došel dech.

Ani Buttigieg ale zatím ze svého angažmá v Bidenově administrativě příliš netěží. Ministersterstvo dopravy sice není považováno za příliš silové, ale Buttigieg se dostal pod palbu médií kvůli laxnosti během koronavirem umocněné krize dodavatelských řetězců.

Čtěte také

Jak Buttigieg, tak Harrisová jsou velmi ambiciózní a je zjevné, že zápolí o to, aby byli washingtonskými médii vnímáni jako jasní Bidenovi nástupci. Jakkoliv je vcelku pochopitelné, že si média s předstihem vytváří rivality před příštími prezidentskými volbami, na stav Bidenova Bílého domu tahanice o tom, kdo by mohl být jeho nástupcem, nevrhají úplně nejlepší světlo.

Obzvláště v momentě, kdy Bidenova agenda stagnuje, potvrzuje toto handrkování mnohým Američanům dlouhotrvající dojmy DC jakožto sebestředného, do sebe zahleděného hlavního města.

Matěj Schneider

Možná i proto do všeho vstoupil prezident Biden, který navzdory očekávání, že kvůli svému věku znovu kandidovat nebude, v prosinci sdělil médiím, že pokud mu vydrží zdraví, hodlá v roce 2024 kandidovat.

„To by zvýšilo pravděpodobnost, že budu kandidovat,“ odpověděl Biden na dotaz, jestli očekává, že bude kandidovat i Trump. Spojené státy tak možná v roce 2024 čeká opakování, na které se asi příliš lidé netěší.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.