Tlak na Českou televizi? Abychom odváděli co nejlepší práci, popisuje moderátor Řezníček

21. červenec 2020

Moderátor České televize Martin Řezníček se k volbám do rad veřejnoprávních médií vyjadřovat nechce. Přiznává ale, že česká společnosti se podle něj v tomto směru neposunula od změny poměrů v roce 1989 tam, kam předpokládal.

„Doufal jsem, že jsme se za třicet let dostali do situace, kdy volba do rad obecně veřejnoprávních médií nebude vzbuzovat emoce a pochybnosti o tom, zda je ten který člověk s to stát se radním,“ komentuje nedávné volby moderátor televizního zpravodajství Martin Řezníček.

Čtěte také

Dvě desítky let v novinářské profesi se moderátor, který pracoval i jako zahraniční zpravodaj ve Spojených státech amerických, snaží zůstávat opodál a nevyjadřovat své politické názory. K volbám do rad veřejnoprávních médií ještě dodává: 

„Myslím, že Česká republika nabízí dostatek erudovaných odborníků, kteří by do rady zapadli, dohlíželi na to, zda Česká televize plní zákon, nebo ne. A nemuseli bychom se o tom bavit.“

Na otázku, zda pociťuje uvnitř České televize nějakou formu profesionálního tlaku, odpovídá: „Nemyslím si, že by ten tlak byl jiný, než bych očekával v hlavní televizní, veřejnoprávní instituci v zemi. Je to tlak spojený s tím, abychom odváděli co nejlepší práci,“ zdůrazňuje Řezníček.

Dědictví občanské války

Bývalý zpravodaj České televize ve Spojených státech má za to, že zásadní rozdíly v americké společnosti sahají hluboko minulosti a zahrnují 19. století, kdy si země prošla občanskou válkou.

Čtěte také

Ačkoli Spojené státy už dnes nelze jednoduše rozdělovat na sever a jih, jisté rozdíly mezi nimi zůstávají.  

„Jih má pocit, že sever mu do toho ‚moc kecá‘ a federální vláda má příliš dlouhá chapadla. Liberálové zase tvrdí, že znají recept na to, jak věci změnit k lepšímu. Podle konzervativců jim ho ale přehnaně vnucují,“ vysvětluje Řezníček.

Upozorňuje ale, že přiřknout vinu za názorové neshody jedné straně, by bylo příliš zjednodušující. „Za stav, ve kterém se USA nacházejí, mohou obě dvě strany,“ říká moderátor a autor knihy Rozpojené státy.

Obhájí Trump?

Co přinesou nadcházející americké prezidentské volby, je i pro Řezníčka v tuto chvíli velkou neznámou. „Do doby koronavirové jsem byl přesvědčen, že Donald Trump zvítězí. Neviděl jsem důvod, který by dokázal většinu Američanů přimět, aby volili někoho jiného.“

To, co následovalo – přístup federální vlády k jednotlivým ohniskům nákazy, růst nezaměstnanosti a propad ekonomiky – ale situaci proměnilo, myslí si někdejší zpravodaj ve Spojených státech. „Teď už si tím Trumpovým vítězství nejsem úplně jistý,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Martinem Řezníčkem. Mluvili také o rozdílnosti práce moderátora a zpravodaje nebo školství v USA.

Související