Thomas Kulidakis: Zbídačenému Řecku EU alespoň s požáry pomáhá

16. srpen 2019

Je to ironie. Řecko v době krize a drastických úsporných opatření diktovaných zvenčí zchudlo natolik, že už si nemůže dovolit udržovat ani plnohodnotně vybavený hasičský sbor. Naštěstí ti, kteří škrty diktovali, teď alespoň vyslali pomoc v boji s plameny, které na ostrově Euboia šlehají až do výšky 30 metrů.

Čtěte také

Stalo se tak prostřednictvím nového společného záchranného programu Evropské unie, který ve své anglické verzi umně spojuje slova záchrana a EU. Unijní mechanismus rescEU má být plně funkční do roku 2025. Jeho součástí budou letadla i vrtulníky hrazené z unijního rozpočtu, stejně jako peníze na záchranné operace a technickou údržbu strojů. Pořizovací výdaje uhradí Unie z 90 %, operační ze 75 %.

Zastaralá letka

První letadla a vrtulníky už poskytly státy, které v nedávných letech postihlo řádění ohnivého živlu: Francie, Itálie, Španělsko, Švédsko i Chorvatsko. Logicky by se dalo očekávat, že své zdroje poskytne také Řecko. Jeho letka ale za dobu krize zastarala, peníze na opravu nejsou a pár zbylých hasičských letadel je na hranici životnosti. Osobně jsem v tomto ohledu byl přítomný dvěma událostem charakteristicky vystihujícím situaci.

Minulý rok při požáru na východním předměstí Atén zahynulo přes sto lidí. Hasičů jsem se ptal, jaké jsou jejich pracovní podmínky a jak se změnily v době krize. Řekli mi, že platy jim klesly o čtvrtinu až polovinu, jen práce v posledních letech přibylo. Extrémní výkyvy počasí jsou totiž podle řeckých vědců i vlivem klimatické změny častější. Byl jsem také u předání daru České republiky řeckým hasičům, kteří chránili české turisty v letoviscích západně od Atén.

Čtěte také

Ve staré, krizí stižené hasičské základně se zánovní české automobily v kombinaci s výbavou vyjímaly jako zlatá mince mezi měděnými. Šokující na celé věci bylo, že dotyční hasiči měli často problémy i s dostatkem pohonných látek. V době nejhlubší krize a vynuceného 3,5% primárního schodku státního rozpočtu se totiž škrtalo všude, i na místech nejméně vhodných. Jednu dobu v nemocnicích nebyl ani materiál typu obvazy.

Eufemismus pro trest

Není se tedy co divit, že ve světle těchto zjištění vypadá způsob, jakým bylo Řecku pomoženo v době krize, spíše jako eufemismus pro trest. Z části si jihoevropský stát mohl za své problémy sám, ale z většiny se stal obětí spekulací velkých bank, hedgeových fondů a krize, která začala v zámoří. Další problém byl nedostatek politické vůle a odvahy změnit přístup přílišného šetření v přístup investiční, když se už po několika letech krize ukázalo, že původní plán nefungoval.

Thomas Kulidakis

Stroje jiných členských států hasící požáry v jiném členském státě za unijní peníze jsou ukázka dobré stránky Evropské unie. Je to výhoda z rozsahu, projev patřičné solidarity. Takové, které se nedostalo Portugalsku při požárech roku 2017. Tehdy unijní mechanismus nebyl, a na bázi dobrovolnosti ostatní státy nepomohly.

Stinná stránka unie ale spočívá v rigidních pravidlech a nedopracovaném nastavení eurozóny, která je pouze monetární, nikoliv fiskální unií. To se projevilo i v Řecku, které muselo seškrtat i peníze na hasičský sbor nebo zdravotnictví. Vysoce postavený vládní úředník v Rumunsku mi nedávno řekl památná slova: Ať je krize jakkoliv hluboká, na záchranné složky se šahat nesmí, protože co tam se jednou rozbije, dohromady se už nedá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio