Požáry na Sibiři ohrožují i arktické ledovce, můžou ale prospívat druhové rozmanitosti, tvrdí vědci

9. srpen 2019

Požáry ruské tajgy nejsou nic neobvyklého. Podle odborníků by bez nich dokonce nebyl život na Sibiři zdaleka tak pestrý. Letos v létě ale plameny zachvátily bezprecedentně velké území a ekologové varují před dalekosáhlými důsledky.

Od začátku června už požáry na Sibiři uvolnily do atmosféry více než 100 megatun oxidu uhličitého, upozorňuje britská BBC. A varovná slova přicházejí i od vědců, kteří poukazují na to, že popílek roznášený větrem může urychlit tání arktických ledovců.

Čtěte také

Lesní požáry letos sužují i Aljašku a Grónsko. Podle entomologa Lukáše Čížka jde v těchto oblastech o běžný jev, který dokonce prospívá druhové rozmanitosti.

„V okamžiku, kdy to shoří, vytvoří se prostor pro nejrůznější zvířata a rostliny, které by v konkurenčním boji se stromy neměly šanci,“ říká a dodává, že v horizontu několika málo let tak tajga rozkvétá a znovuožívá.

Odborníci nicméně upozorňují na bezprecedentní rozměr plochy, kterou letos plameny zachvátily. Na území šesti ruských regionů hoří kolem 2,5 milionu hektarů lesa. Obyvatele přilehlých oblastí obtěžuje kouř a divoká zvířata, prchající před ohněm, trpí hladem.

Tento oheň se většinou nešíří moc rychle, to je dost odlišné od požárů, které jsou ve Středomoří. Tady jde sice o obrovské rozlohy, ale oheň postupuje spíš pomalu.
Lukáš Čížek

Vědci navíc varují, že podobných událostí může vlivem klimatické změny v příštích letech přibývat. A otázkou je, jak bude Rusko na tyto hrozby reagovat. Faktem totiž zůstává, že úhelným kamenem tamní ekonomiky je vývoz fosilních paliv, jejichž spalování přispívá ke globálnímu oteplování.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související