Thomas Kulidakis: Zapojí se Česká republika do převozu nezletilých uprchlíků z Řecka?

3. květen 2020

Členské i nečlenské státy Evropské unie zahájily převoz dětských uprchlíků bez doprovodu z přeplněných uprchlických táborů v Řecku. Koronaviru navzdory.

Nejnověji se k iniciativě přidalo Finsko. Přijme nejen sto dětí bez doprovodu, ale k tomu i třicet dospělých v rámci spojování rodin.

Převoz dětí zahájilo netradičně Lucembursko, tradičně pokračovalo Německo, navázalo nečlenské Švýcarsko. Ostatní se přidávají. První přesuny probíhaly s plnou parádou, včetně účasti vrcholových politiků na obou stranách. Děti dostaly dárečky na cestu, které dostávají i nadále, jinak je to už rutina. A tak to má být.

Když chybí odvaha

Čtěte také

Lidská solidarita by totiž neměla být dělána v zájmu politických bodů, ale kvůli empatii vůči potřebným. V České republice ale možná některým nechybí soucit, ale chybí jim odvaha neztratit politické body. Obava ze ztráty voličů v minulosti vystrašených z běženců na hranici příčetnosti přebíjí i případnou ochotu reálně pomoct alespoň dětem.

Jejich situace se přitom bohužel nelepší. V době šíření koronaviru je totiž už tak složitá situace v táborech ještě horší. Vzhledem k jejich přeplněnosti je dodržování karanténních opatření v podstatě nemožné, chybí přístup k dostatečnému hygienickému zázemí i lékařské péči.

Čtěte také

Nejistota z dalšího vývoje vede k opakujícím se nepokojům, jejich důsledky přitom trpí děti i dospělí. V takovou chvíli by mohl přijít na řadu argument, který často používá česká vláda. Hodlá prý pomáhat materiálně, ne přebírat běžence. Včetně nezletilých.

Pomáhají všichni

Problém je, že ostatní státy materiálně pomáhají také, k tomu ještě ale pomáhají přemísťováním uprchlíků na své území. Rakousko zaslalo ubytovací buňky, jiní lékařské vybavení a podobně. Aktuálně schválená materiální pomoc České republiky za více než čtyři miliony korun je hodnotná. Je to ale jen část potřebné solidarity, která nemůže pomoct s přeplněnými kapacitami.

Kromě jednotlivých vlád se do iniciativy přesunu nezletilých bez doprovodu zapojila i různá evropská města, která na rozhodnutí vlád svých zemí nemíní čekat. V případě Česka by se mohl rozhodnout pomoct kterýkoliv starosta, který by našel odvahu za celou věc bojovat.

Thomas Kulidakis

Česká republika se totiž i po rozhodnutí soudu o protiprávnosti nesplnění migračních kvót k dobrovolné solidaritě zatím nepřidala. Přitom právě v době nejtěžší by jí účast na přemísťování uprchlíků mohla kromě zlepšení pověsti přinést cenné body, až bude chtít něco ona. Třeba možnost svých občanů cestovat na dovolenou v době koronavirové.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související