Luboš Palata: Řecko čelí běženecké invazi. A to by měla být chvíle pro pomoc z Visegrádu

4. březen 2020

Řecko čelí tomu, co se dá nazvat skutečnou invazí běženců. A to, co potřebuje, je rozsáhlá pomoc od všech členských států Evropské unie.

Protože ve chvíli, kdy se pod Tureckem vytvořeným náporem řecká hranice zhroutí, bude už pozdě na všechno.

Čtěte také

Evropská unie tu nyní pyká za svoji liknavost, kdy se nepodařilo, také kvůli odporu zemí jako Česká republika, ani po dlouhých letech po vrcholu migrační krize vytvořit účinný mechanismus pomoci zemím, na které se valí takový skutečný příval běženců.

V této souvislosti je možné si připomenout i bohorovné prohlášení českého premiéra Andreje Babiše, který odmítl podpořit vytvoření desetitisícových pohraničních sil Frontexu. Frontex dělá skvělou práci, peníze ani lidi bych jim ale nepřidával, parafrázoval v říjnu 2018 Babišovo vyjádření po návštěvě sídla Frontexu ve Varšavě server Seznam.cz.

Výsledkem je, že ve chvíli, kdy se na řeckou hranici s Tureckem řítí každodenně jedna vlna běženců za druhou, které k přechodu hranice do Řecka, a tím i do Evropské unie, vláda v Ankaře výslovně vyzývá a nebrání jim vůbec v ničem, Česko vyslalo na pomoc Řecku dvě desítky českých policistů. A možná pošle ještě dvacet. Ano, gesto to je, ale nic víc. Ve skutečnosti je to ono symbolické plivnutí do Stromovky.

Role Visegrádu

Pokud je Visegrádská čtyřka co k čemu, měly by naše čtyři země poslat na pomoc Řecku ne desítky, ale stovky a možná i tisíce policejních sil. A poskytnout i velmi slušnou finanční pomoc, která by pomohla Aténám nápor běženců zvládnout.

Čtěte také

Je to přesně ten moment, kdy se mají problémy s běženci řešit tam, kde vznikají. A v tuto chvíli to prostě je řecko-turecká hranice.

Teprve až se povede situaci na hranici stabilizovat a tvrdými opatřeními běžence před nelegálním přechodem hranice odradit, přijde čas na to zamyslet se, jak jim pomoct na místě, tedy v Turecku. Turecko už dostalo od Evropské unie na pomoc tam umístěným uprchlíkům miliardy eur. Máme tu stále platnou dohodu o vracení nelegálních migrantů, o které je třeba s Tureckem seriózně jednat a říct si, co Evropská unie plní a co – jako v případě legálního transferu uprchlíků – už méně.

A zase je tady neblahá role Visegrádu, který jakýkoli legální transfer a přerozdělování běženců sabotuje. Příklad dětí z řeckých uprchlických táborů a jejich neuskutečněného přemístění do Česka ukazuje, že když se nechce, tak to prostě nejde, protože důvod se vždy najde.

Luboš Palata

Všechny tyto hříchy se teď sečetly do situace na řecko-turecké hranici, při které takzvaně není čas na řeči a je třeba hasit. Česko se k takovému hašení nelegální migrace vždy hlásilo. Takže je ta správná chvíle ukázat, že jsme alespoň to mysleli vážně, a poslat Řecku rozsáhlou pomoc, kterou si tak zásadní krize okamžitě vyžaduje.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio