Thomas Kulidakis: Turecko hraje posláním migrantů do Evropy vabank

2. březen 2020
Migranti poblíž hraničního přechodu Pazarakule v Edirne v Turecku, kteří míří do Řecka

Turecko se rozhodlo splnit své pohrůžky a uvolnilo cestu migrantům a uprchlíkům do Evropy.

Tisíce běženců se za vydatné pomoci tureckých úřadů snaží dostat přes pozemní i námořní hranici do Evropské unie. Evropský spolek buď vyhoví požadavkům Ankary, nebo se bude muset vyrovnat s další migrační krizí.

Čtěte také

Požadavky Ankary jsou dlouhodobě známé. Chce více peněz, diplomatickou a případně i materiální podporu pro svou vojenskou kampaň v severní Sýrii, celní unii s projektem evropského sjednocení, možnost hledat a těžit zásoby zemního plynu ve východním Středomoří a zrušení sankcí, které Unie na Turecko uvalila kvůli tureckým aktivitám ve výlučné ekonomické zóně Kypru.

Pokud to vše Unie nesplní, Ankara otestuje, jestli měla pravdu, že při dalším migračním náporu se začnou hroutit vlády v členských státech. Bulharsko a Řecko poslalo na hranice s Tureckem vojenské posily a střety s migranty jsou na denním pořádku. Unijní pohraniční agentura Frontex je v pohotovosti a podle její analýzy se situace může jen zhoršit. Do doby, než Ankara změní názor.

Zlomový bod

Problém totiž je, že pozemní hranice se s nasazením patřičné síly uchránit v podstatě dá. Otázka je, do jaké míry je ještě zatlačování migrantů přijatelné pro veřejné mínění a v souladu s mezinárodním právem a kde už se hranice překročí.

Čtěte také

Slzný plyn, vodní děla a další donucovací prostředky se od čtvrtka používají neustále. Podle Atén je to účinná taktika a hranice překročilo jen několik desítek lidí. Podle Turecka to naopak byly desítky tisíc.

Naprosto odlišná situace je na řeckých ostrovech, kde stejně jako doposud řeckým a unijním pohraničníkům nezbývá, než migranty a uprchlíky zachraňovat. Zatlačovat lodě zpátky je totiž podle mezinárodního práva nelegální. Od neděle do pondělí tak připlulo na tisíc migrantů a další se chystají na cestu. Řecká média přinášejí zprávy, podle kterých některé čluny s pašeráky doprovází turecká pohraniční stráž, podobně jako běžence turecké složky dopravují k pozemní hranici.

Turecko se ze svého pohledu chová racionálně. Ocitlo se v nouzi při své hře s velmocemi o vliv v regionu. Buď si prosadí svou, nebo bude muset ustoupit na většině otevřených front ve svém blízkém okolí. Prezident Erdogan by při ústupu v očích svých podporovatelů ztratil veškerý kredit. Pokud ale Evropská unie ustoupí, bude muset ustupovat věčně. Hádkami o reformu azylové politiky ztratila roky, kdy se mohla chystat na turecký krok, ke kterému dříve nebo později muselo dojít.

Thomas Kulidakis

Posílání migrantů do Evropy je zlomový bod, který může ovlivnit budoucnost celé Unie. Buď se tváří v tvář vydírání sjednotí a bude hrát zásadní roli v mezinárodních vztazích i v budoucnu coby půlmiliardový blok, nebo projeví slabost, kterou uvidí celý svět. Tragédií dneška je, že ve středobodu geopolitického souboje jsou lidské bytosti, momentálně se statusem migranti a uprchlíci.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio