Řecká vláda se dostala do pasti nelegální migrace

1. březen 2020

Neexistuje žádné snadné řešení problému nelegální migrace. Počet migrantů a uprchlíků připlouvajících na řecké ostrovy se nesníží a nezmenší se ani hněv obyvatel řeckých ostrovů.

Čtěte také

Aténská vláda tuto záležitost zjevně podcenila, uvádí na stránkách řeckého deníku Kathimerini komentátor Alexis Papachelas.

Nedostatečnou reflexi složitosti problému nelegální migrace nedávno otevřeně připustil i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Zdá se tedy, jako by část vládnoucí strany Nová demokracie využila migraci v čase před volbami, teď se ale zřejmě cítí ohrožená.

Podle Papachelase nicméně někteří členové vlády a představitelé státní správy se teď v celé otázce chovají jako kouzelničtí učni, když přicházejí s nejrůznějšími nápady bez patřičné přípravy. Jako králíky z klobouku tak například vytahují myšlenky na vybudování plovoucích bariér na moři nebo zřizování středisek pro migranty na opuštěných ostrovech.

I přes odpor místních

Teď ale možná nastal čas pravdy. Řecká vláda se totiž rozhodla vybudovat uzavřená zadržovací střediska na východních ostrovech v Egejském moři, záhy se ale setkala s prudkými protesty místních, které navíc stále sílí. Po střetech ostrovanů s policejními jednotkami dokonce zůstaly desítky zraněných.

Čtěte také

Řecký kabinet si ale nemůže dovolit příliš ustupovat. Takový krok zpátky by totiž mohl mít katastrofální důsledky na jakékoliv další frontě, na které se konzervativní vláda rozhodne v následujících měsících bojovat – zabavováním bytů občanů nesplácejících hypotéky počínaje a reformami sociálního systému konče. A premiér Mitsotakis to zřejmě dobře ví, zamýšlí se Alexis Papachelas.

Právě vědomí širších důsledků podle komentátora vysvětluje odhodlání vlády budovat přistěhovalecké tábory na místech zatížených migrací i přes četný odpor místních obyvatel. Otázkou ale je, do jaké míry budou vládní úředníci, další státní aparát nebo lokální politici z řad Nové demokracie schopni čelit této výzvě.

Krizové řízení a dokončování velkých projektů v krátkém časovém období navíc není zrovna disciplína, ve které by řecká politická třída nebo stát vynikaly. Otázka uprchlíků tak z politického hlediska může způsobit značnou škodu.

Situace je kritická

A to nejen od levicové opozice a její hlavní síly v podobě strany SYRIZA. Velký tlak na konzervativně laděnou řeckou vládu totiž směřuje i z jejího vlastního pravicového spektra. To vše by se mohlo v budoucnu ukázat jako hrozba v případě, že se objeví nějaké charismatické osobnosti nebo nová politická hnutí s dostatečným financováním.

Čtěte také

Ve věku značné antisystémové radikalizace navíc podle Papachelase potenciálně hrozí zhroucení celého řeckého systému, byť třeba i neúmyslně. Podporovat vládu, která se snaží hasit požáry ohrožující celý dům, by tak v pohledu komentátora mělo být samozřejmostí.

Řecko si totiž vzhledem ke stavu země nemůže dovolit vznik dalších chaotických situací. Dračí vejce se ale za současných podmínek může vylíhnout velmi rychle. Neověřená zpráva nebo náhodná tragédie mohou vést k vážné a vyhrocené situaci.

Zároveň je ale důležité, aby si také Evropané dobře uvědomovali, jak kritická situace v Řecku je. Jen kritizovat místní komunity a zlehčovat jejich obavy k pozitivnímu výsledku povede jen stěží.

Vzhledem k tomu, že i Německo prošlo politickou krizí kvůli otázce uprchlictví, není těžké pochopit, jak snadno by se mohlo destabilizovat Řecko. A to by bylo po mnoha letech krize a utrpení velmi nespravedlivé, uzavírá komentátor řeckého deníku Kathimerini Alexis Papachelas.

Spustit audio