Thomas Kulidakis: Turismus v Řecku na úbytě

3. srpen 2020

Řecká vláda na konci posledního červencového týdne hned dvakrát zpřísnila opatření proti šíření covidu-19.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Nařídila nosit masky ve všech vnitřních prostorách a omezila možnost příjezdu turistů z několika zemí. Zahraniční návštěvníky přitom Řecko z ekonomických důvodů nezbytně potřebuje.

Čtěte také

Turismus tvoří zhruba dvacet až dvacet pět procent HDP země. Její hospodářství se v první polovině propadlo tak drasticky, že hrozí prolomení magické hranice dvou set procent veřejného zadlužení vůči HDP. Pomoci by mohla turistická sezóna, ale doposud přijelo o osmdesát až devadesát procent turistů méně.

Hrozba karantény

Mezi zahraničními návštěvníky dominují Němci, Poláci, Češi, Italové a Francouzi. Kupříkladu na ostrově Rhodos jsou dokonce Češi po Němcích a Polácích třetí nejpočetnější skupina turistů. Tradiční masy zahraničních dovolenkářů, kterých bylo vloni na třicet tři milionů, ale zatím nepřijely. Zpřísňování opatření může leckoho odradit minimálně stejně jako hrozba karantény a nejistota, kdy vláda země původu nebo země hostitelská přijme zase nějaké nové nařízení.

Čtěte také

Turisté dojíždějící na sever Řecka převážně ze sousedních balkánských zemí letos zůstávají ve velkém doma, protože po nich aténský kabinet vyžaduje negativní test na koronavirus ne starší než 72 hodin. K velké radosti kupříkladu bulharských podnikatelů tak Bulhaři výjimečně tráví dovolenou u svého moře. Podobné je to také v případě Rumunska a jiných zemí. Srbové moře nemají, ale mohou si lehce vybrat, kam se místo Řecka vydají. Jsou mezi Jadranem a Černým mořem.

Jedinečná příležitost

Řecko tudíž letos nabízí zcela ojedinělou možnost zažít ho tak, jak to v letech minulých nebylo možné. Naprostá většina pláží, muzeí, památek, horských stezek a dalších turistických míst zeje prázdnotou. Pro ty, kteří se do země dostanou, se nabízí také výhoda poklesu cen ubytování, protože hoteliéři jsou často rádi, že něco prodají. Je ale zvláštní, že na jednu strana aténský kabinet vášnivě turisty do země zve, na stranu druhou jim cestu příliš neulehčuje.

Je to těžká volba mezi ekonomickou prosperitou a ochranou veřejného zdraví. Pro našince to ale zatím může být jedno. K moři do Řecka může letecky vyrazit kdykoliv, stačí vyplnit formulář lokalizace cestujícího.

Spolupracovník Českého rozhlasu v Řecku Thomas Kulidakis

Pro Řecko se také nabízí určitá šance. Byla otázka času, kdy turisté nepřijedou. Stalo se to kvůli koronaviru, mohlo se to stát kvůli něčemu jinému. Nabízí se tak logická možnost přistoupit k modernizaci země za peníze slíbené z unijního balíčku obnovy hospodářství poškozeného dopady karanténních opatření. Řekové by pak v budoucnu nemuseli být tolik závislí na turismu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související