Thomas Kulidakis: Diplomatický kozáček srbského prezidenta v Turecku a Putinova inaugurace v Moskvě

10. květen 2018

Pokud by si někdo myslel, že je nemožné sedět na dvou i více židlích, které se od sebe vzájemně vzdalují, srbský prezident Aleksandar Vučić by ho rychle vyvedl z omylu.

Svou schopnost diplomatického lavírování mezi Západem a Východem srbský státník prokázal v Moskvě, kam přijel jako jediný evropský vrcholný politik poblahopřát ke znovuzvolení ruskému protějšku Vladimiru Putinovi.

Srbsko chce od Ruska koupit vojenské vrtulníky i pomoc v jednáních o Kosovu

MI-171

Srbsko se chce s Ruskem dohodnout na koupi vojenských vrtulníků a dalšího armádního zařízení. Tento krok může zvýšit napětí na Balkáně a posílit vliv Moskvy v regionu, stojí se ve zprávě agentury AP, zveřejněné na serveru americké televizní stanice Fox News.

U toho asistoval také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten si podle všeho potřeboval osladit radost z odstoupení Donalda Trumpa od jaderné dohody s Íránem. A to vyjednáním souhlasu Rusů s případným zásahem íránských cílů v Sýrii, což mu vyšlo. V případě srbského prezidenta se ovšem jednalo o zcela jinou hru.

V současné geopolitické bitvě o západní Balkán, strategicky důležitý měkký podbřišek Evropské unie, Srbsko dokáže umně zvyšovat svou cenu. Jeho hra na obě strany dokáže přinést nejednu výhodu.

Například se ucházet o případné členství země v Evropské unii a sáhnout si třeba na stabilizační unijní fondy pro kandidátské země. Čemuž měly napomoci také nedávné schůzky srbských politiků s nejvyššími unijními představiteli. Ti se tak například dozvěděli, že Srbsko za prvé nemíní vzdát boj o Kosovo zadarmo a za druhé má o přistoupení do elitního klubu zájem.

Lavírování Srbska mezi Západem a Východem

Ostatně případné členství v Evropské unii nijak nevadí ani Kremlu, protože v případě přistoupení by v Evropské unii byla další země, která by mohla prosazovat umírněný postoj k Moskvě, a také třeba hlasovat ve prospěch užší unijně ruské spolupráce. Jiná otázka je ovšem souboj Moskvy s USA. Jedním z klíčových strategických tahů je v této šachové partii členství balkánských zemí v Severoatlantické alianci.

Libor Dvořák: Rusko poukazuje na historii, ale mělo by žít spíše dneškem

Přehlídky se zúčastnilo na 13 tisíc vojáků, skoro 160 kusů pozemní vojenské techniky a 75 letadel a vrtulníků

V Moskvě na Rudém náměstí dnes proběhla tradiční vojenská přehlídka ke Dni vítězství: Rusové na rozdíl od zbytku Evropy slaví konec války na starém kontinentu o den později než je v Evropě běžné.

V tomto případě se Vladimir Putin mohl opět radovat, protože Srbsko prý nejenže do NATO nikdy nevstoupí, ale také nikdy neuplatní sankce proti Rusku. Byť v politice se nikdy nemá říkat nikdy, Aleksandaru Vučićovi do konce prvního mandátu zbývají tři roky. A i podle průzkumů veřejného mínění by byl nemoudrý, pokud by šel proti náladě voličů.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukázaly, že nadpoloviční většina dotázaných podporuje členství v unii, nikoliv v NATO. Ani srbský prezident, ani srbská vláda, nemají tedy důvod měnit pro unijní směřování své země, a zároveň mají důvod dát si dobrý pozor, aby je cesta nezavedla do severoatlantického obranného paktu.

Není se tedy co divit, že v Moskvě padaly vzájemné lichotky o nehynoucím přátelství, podpoře v těžkých časech i radost z probíhající spolupráce. Rusko se může těšit z takzvaného humanitárního centra poblíž jihosrbského města Niš, které ale podle Černohorců i západních politiků slouží ke koordinaci ruských zpravodajských aktivit na Balkáně. Bělehrad zase dostal darem ruské stíhačky, přislíbené má další zbrojní systémy a výměnou možná umožní ruským vojenským specialistům, oficiálně údržbářům vojenské techniky, přítomnost na svém území.

Thomas Kulidakis

Srbský prezident se ale rozhodl pojistit své vyhlídky na úspěch politiky všech azimutů, neboli lavírování mezi různými mocnostmi také v Turecku, do kterého přijel po cestě do Moskvy. V průběhu návštěvy uznal význam země jako největší a nejsilnější mocnosti na Balkáně, sklidil potlesk ministrů a vděk tureckého prezidenta Erdogana. Ten potvrdil, že Západu se prý sice aktivity Turecka na Balkáně nelíbí, ale to na přístupu Ankary nic nezmění.

Lavírování Srbska mezi Západem a Východem dokazuje, jak je pro nás západní Balkán důležitý. A že ne vždy se musí zájmy unijních států v mezinárodní politice krýt se zájmy Spojených států amerických. Hrubou geopolitickou chybou by ovšem bylo nad Bělehradem i ostatními zeměmi Balkánu zlomit hůl a symbolicky si umýt ruce. Přátele je třeba držet blízko, nepřátele ještě blíž a nejlepší je si je povýšenou nevšímavostí nevytvářet.

autor: thk
Spustit audio