Týden očima Petra Schwarze: Vtip jako pravda, pravda jako vtip, mamut a dobrý spánek

25. květen 2024

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce v terénu, ale už příští týden navštíví Jordánsko a předá humanitární pomoc Gaze. Jahodová sezóna je v plném proudu, o několik týdnů dříve než obvykle začaly samosběry, velká část úrody ale letos pomrzla a cena jahod vyletěla.

Ministři zemědělství Výborný a financí Stanjura potvrdili při společném jednání zástupcům zemědělců přislíbené peníze navíc, letos více než půl miliardy, napřesrok miliardy dvě – další jednání budou následovat a zemědělci zatím případný červnový protest chystají dál.

Čtěte také

Do Prahy příští týden zamíří na zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance i šéf americké diplomacie Blinken. Blesková povodeň zalila vodou ze dvou rybníků a okolních polí západočeský Blížejov a podle varování meteorologů hrozí místní bouřky s přívalovými dešti i o víkendu.

Poslanecká sněmovna novelizovala insolvenční zákon a zkrátila dobu oddlužení pro všechny z pěti na tři roky. Šéfové vládních stran se dohodli na zřízení nové funkce – vládního koordinátora strategické komunikace. Kromě komunikace státu má mít na starost také obranu před dezinformacemi a cizím vlivem.

Kvalitní spaní navzdory dění okolo

Při nehodě vrtulníku v horách za velmi špatného počasí a husté mlhy zahynul íránský prezident Raísí, na jeho pohřbu dav skandoval „Smrt Izraeli“ a „Smrt Americe“. Na sociálních sítích se objevila ironická hláška, že za Raísího smrt mohl určitě Izrael, konkrétně agent Mossadu Eli Copter, tedy agent Helicopter, agent Vrtulník.

Čtěte také

Některé účty Hamásu to ale začaly prezentovat jako fakt a posléze s tím jako s nepochybnou skutečností vyrukovala i ruská státní média a kremelský propagandista Solovjov vražedným agentem Eli Copterem neboli Vrtulníkem ve svém pořadu „dokládal“ údajnou izraelskou zodpovědnost za Raísího smrt.

Maďarský premiér Orbán si zase zřejmě neporozuměl s internetovým překladačem, když označil za levicově smýšlejícího atentátníka na slovenského premiéra Fica, tedy předsedu strany Smer – sociální demokracie. V tomto případě si zřejmě popletl výraz „levicový“ a „levický“, tedy pocházející z města Levice.

Kolem atentátníka Cintuly se ale objevilo i jiných dezinformací a hoaxů, jak by řekli na Slovensku, neúrekom. Například, že Cintulova žena je Ukrajinka, které podněcovala manžela k Ficově vraždě kvůli jeho zákazu vývozu zbraní na Ukrajinu, nebo dokonce, že Cintula měl komplice a byli jimi rodiče Jána Kuciaka, investigativního novináře zavražděného během minulé Ficovy vlády.

Čtěte také

Slovenské úřady tyto lži vyvracejí, někteří vysocí politici ale zároveň šíří další, dejme tomu ne úplně pravděpodobné, zvěsti. Třeba vicepremiér Kaliňák ze Smeru tvrdil, že Cintula byl dříve pacifistou, jenže tvrdit to o člověku, který si už v roce 1992, tedy téměř hned, když bylo po pádu komunismu možné, pořídil legálně pistoli a pravidelně s ní až do atentátu cvičil, je poněkud odvážné, tím se pacifisté zpravidla nevyznačují.

Dva týdny před evropskými volbami vyloučila krajně pravicová europarlamentní frakce Identita a demokracie ze svého středu německou AfD, stranu často propagovanou například naším exprezidentem Klausem. Pro dosavadní spojence Alternativy pro Německo už byly příliš skandály volebního lídra AfD Kraha i dvojky kandidátky Bystroně. Oba jsou silně podezřelí, že brali peníze za proruskou propagandu, Krahův asistent nádavkem ze špionáže pro Čínu, a vrcholem bylo Krahovo zlehčování zločinnosti SS.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Rusko sice už před rokem a půl protiprávně začlenilo okupované ukrajinské území do Ruska, teď ho ale odděluje prakticky hranicí – pětikilometrovou „zvláštní zónou“, ke které se smí místní přiblížit na 100 metrů pouze tehdy, když 12 hodin dopředu informují pohraničníky nebo FSB.

Rakouský vinař při opravě svého sklípku narazil na kosti mamuta. A v Jižní Koreji, jejíž obyvatelé prý ve světovém měřítku trpí málo kvalitním spánkem, soutěžili v tom, kdo dokáže nejrychleji upadnout do osvěžujícího spánku, přestože ho stále něco ruší. Co nejlepší odpočinek a kvalitní spaní navzdory dění okolo přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio