Srbsko chce od Ruska koupit vojenské vrtulníky i pomoc v jednáních o Kosovu

22. prosinec 2017

Srbsko se chce s Ruskem dohodnout na koupi vojenských vrtulníků a dalšího armádního zařízení. Tento krok může zvýšit napětí na Balkáně a posílit vliv Moskvy v regionu, stojí se ve zprávě agentury AP, zveřejněné na serveru americké televizní stanice Fox News.

Srbský ministr obrany Aleksandar Vulin v rozhovoru pro srbskou státní televizi řekl, že prezident Aleksandar Vučić se tento týden během své návštěvy Moskvy s ruským protějškem Vladimirem Putinem dohodl na „vysoké úrovni vojenské spolupráce“.

Vulin upřesnil, že předmětem obchodu by měl být nákup šesti vrtulníků typu Mi-17. Součástí kontraktu se má stát také vybudování základny, na které by se mohla provádět celková údržba zakoupených vojenských strojů.

Takový krok by fakticky umožnil ruskému vojenskému personálu fyzickou přítomnost v oblasti Balkánu, analyzuje situaci AP. A připomíná, že už letos v říjnu Rusko srbským vzdušným silám dodalo šest stíhacích letounů MiG-29.

Kromě toho by Rusové měli Srbsku darem věnovat třicet tanků T-72 a stejný počet průzkumných obrněných vozidel BRDM-2, informuje agentura AP v článku, pro který stanice Fox News zvolila název Rusko dále vyzbrojuje Srbsko, svého spojence na Balkáně.

Obrat na východ

Ruská tisková agentura TASS srbský záměr nákupu dalších zbraní od Moskvy i vytvoření opravného střediska pro helikoptéry potvrdila. Ve svém textu dodává, že ještě stále není jasné, jestli si Bělehrad pořídí také ruský protiraketový systém S-300. Srbský ministr Vulin řekl, že o případném obchodu je předčasné mluvit.

Mezi Srbskem a Ruskem zároveň probíhají rozhovory o pořízení ruského raketového systému Buk a protivzdušné obrany Tunguska. Turecký deník Daily Sabah také vychází ze zprávy AP a dodává, že se srbský ministr obrany vyjádřil rovněž ke geopolitickým otázkám, když prohlásil, že blízká spolupráce a vazby s Ruskem „významně změní a posílí“ mezinárodně politickou pozici Srbska.

Ruské zařízení předchozí generace S-300 před 20 lety koupili Kypřané

Turecký list připomíná, že Bělehrad v minulosti směřoval ke členství v Evropské unii. Ale pod tlakem Moskvy se teď Srbsko stále posunuje blíž ke Kremlu a opouští svůj dosavadní kurz. Cílem Bělehradu je podle listu udržení zemí Balkánu mimo NATO nebo jiných západních projektů.

Srbsko oficiálně udržuje vojenskou neutralitu, nicméně je členem aliančního programu Partnerství pro mír a jeho ozbrojené síly cvičí jak s Rusy, tak s jednotkami NATO, podotýká Daily Sabah.

Děkujeme za vše

Ruská agentura TASS už na začátku prosince v tomto ohledu uveřejnila článek, ve kterém popisuje výjimečně dobré vztahy mezi prezidentem Putinem a jeho srbským protějškem. Aleksandar Vučić měl v rozhovoru ujistit o „vděku Srbů za pomoc a pozornost, kterou jim ruský prezident věnuje“.

Vučić také vzkázal, že „Srbsko protiruské sankce nepřijalo v minulosti a přijmout je neplánuje ani v budoucnosti“. A dodal, že Bělehrad „je sice na proevropské cestě, ale zachová si svou neutralitu a do Severoatlantické aliance nevstoupí“.

O návštěvě Vučiće v Moskvě z tohoto týdne informuje také srbský zpravodajský portál B92. Podle informací serveru byl Bělehrad přizván k účasti na projektu plynovodu Turkish Stream.

Srbsko také údajně hodlá požádat Rusko o účast při jednání o statusu Kosova, pokud bude Priština trvat na účasti Spojených států. Prezident Vučić měl prohlásit, že v takovém případě Vladimir Putin se srbským zapojením bude souhlasit, uzavírá srbský server B92.

autor: thk
Spustit audio