Thomas Kulidakis: Deset let od začátku krize v Řecku

18. září 2018

Když se v Řecku představím a sdělím, odkud pocházím, stává se mi poměrně často zajímavá věc. Po počátečních formalitách zazní: „Vaše země funguje, že?“

Mluvčí tím má na mysli, že se nám v České republice ekonomicky daří, hospodářství funguje a nezaměstnanost je věcí takřka neznámou.

Lukáš Kovanda: Řecko odpojili od kapaček. Česku „dluží“ miliardy

Celkový dluh Řecka Evropskému stabilizačnímu mechanismu představuje 204 miliard eur

Řecko se po letech staví na vlastní nohy. Odpojili jej od záchranného penězovodu evropských věřitelů, který fungoval od srpna 2015.

Ekonomika země leží běžným Řekům na srdci mnohem více, než stále napjatější mezinárodně politická situace nebo každý den se zvyšující počet běženců. V době, kdy je nezaměstnaný každý pátý obyvatel, ekonomika se dusí přílišným zdaněním a lidé se obávají dalších škrtů a zvyšování poplatků téměř za vše, se není co divit.

Řekové si nemuseli krizi připomenout debatami o jejích počátcích, průběhu ani roli hamižných bankéřů obchodujících s finančními deriváty. Diskuse, obohacená o detailní rozbor chyb minulých řeckých vlád, probíhá neustále. Není třeba sáhodlouze rozjímat o chybách, které doprovázely memoranda uzavřená s věřiteli. Malou náplastí je, že hlavní proponenti vynucených škrtů dílčí chyby přiznali.

Na pořadu dne je, jak nakoupit a nezruinovat se přitom. Vždy, kdy přijdu do řeckého obchodu a vidím máslo za tři a půl eura, čepuji naftu za euro a půl, přemýšlím o naprosto obrácené logice spotřebitelských cen. V Řecku se ekonomika snížila o čtvrtinu, třetina Řeků žije pod úrovní chudoby, ale čím je hůř, tím je dráž. Na zaplacení poplatků státu už často nezbývá, a tak desetitisíce lidí dluží na daních.

Populisté napříč Evropou

Málo je hřeje skutečnost, že v rámci memorand byly jako první zachráněny místní bankovní ústavy. Potěchu ani nepřináší, že z prvního memoranda odešlo skoro 90 procent peněz okamžitě do zahraničí, do rukou tamních bank. To jsou věci minulosti a všichni doufají v lepší budoucnost. Připomínají mi trosečníka na poušti, který se plahočí dál, v naději, že někde před ním je oáza nebo alespoň pomocná ruka záchrany.

Thomas Kulidakis: Poučení ze stávky loďařů v Řecku

Stávka loďařů v Řecku

Řečtí loďaři využili situaci a vyhlásili stávku v průběhu rekordní turistické sezony. Desítky tisíc lidí jim slouží jako rukojmí k dosažení zvýšení platů o pět procent.

Tu nabízejí hlavní politické strany, které se předhání ve slibech budoucích sociálních úlev, snižování daní a vykouzlení pracovních míst. Docílit takového zázraku půjde ale jen stěží, protože Řecko z memorand odešlo se závazkem dodržovat tří a půl procentní primární přebytek státního rozpočtu. Jako jediná země OECD.

Největší otázka teď je, jestli se podaří kabinetu premiéra Tsiprase odložit nebo zcela zrušit další škrty v penzích. Jejich příjemci už teď živí nezaměstnané příbuzné a skoro polovina důchodců se ocitla pod hranicí chudoby. Trojice zahraničních věřitelů zatím krok rušící jeden ze závazků posledního memoranda neschválila.

Thomas Kulidakis: Krize v Řecku a lhaní si do vlastní kapsy

Nezaměstnanost v Řecku je více než dvojnásobná v porovnání s průměrem eurozóny

Není divu, že představitelé evropských institucí i velké části států eurozóny mluví o úspěšném příběhu ukončení třetího memoranda Řecka a zahraniční věřitelů.

Tsiprasova vláda má ale dobrý argument, že se jedná o rozpočtově neutrální krok.  V prvních osmi měsících letošního roku našetřila přes 3 miliardy euro. Skoro čtyřikrát více než měla podle dohody s věřiteli. Může si tedy teoreticky úlevy strádajícím občanům dovolit.

Věřitelé ale s odvoláním na dřívější ujednání mohou zkusit řecké vládě v rozhodnutí zabránit. V tom případě by bylo jasné, že dále rozhodují za Atény. Byl by to jasný důkaz, že ukončení třetího memoranda byla jen kosmetická úprava.

Thomas Kulidakis

Ještě horší by bylo, pokud by věřitelé vládě diktovali, co má dělat s penězi, které nastřádala v době, kdy plán nejen splnila, ale také překročila. Mělo by to dopad v zahraničí. Populisté napříč Evropou hrozí, že unie udělá protektorát i z jejich země. A Řecko by se řítilo do chaosu předčasných voleb.

Spustit audio