Test protilátek ukáže jen to, jestli má člověk covid za sebou. Jak je chráněn, se z toho nedozví

13. květen 2021

Testy na protilátky jsou schopné odhalit, že člověk prodělal covid-19, i když o tom nevěděl. Ale můžou nějak pomoct v souvislosti s očkováním? Ptá se na to řada posluchačů, kteří nám poslali své dotazy a dokonce i naměřené hodnoty protilátek. Téma rozebere v Koronafokusu Štěpán Sedláček z vědecké redakce.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Udělat si test na protilátky dává smysl v případě, že má někdo podezření, že v minulosti prodělal covid a chce si to potvrdit. Naměřená hladina Imunoglobulinu G – tedy IgG – v krvi může poukázat na to, že se u něj infekce vyskytla.

Ale to je asi tak vše, pokud necháme stranou odběry v rámci vědeckých studií imunity, kdy se testuje a sleduje vývoj hladiny protilátek v čase. Nebo některé případy, kdy test může lékařům pomoct lépe určit aktuální diagnózu.

Čtěte také

Problém je v tom, že hladina protilátek se mění v čase a to, jak klesá, je podle výzkumů velmi individuální. Test ukáže jejich stav pouze v danou chvíli.

Lékaři navíc podobně jako u jiných infekčních nemocí neznají přesnou hladinu protilátek, která může člověka spolehlivě ochránit. To ve svých materiálech konstatuje Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí i další instituce.

„Jediná relativně užitečná informace je, pokud nejsou protilátky detekované u člověka, který nemoc prokazatelně prodělal. Pokud se mu protilátky nevyvinuly, tak je to indikace, že není chráněný proti opakované infekci. Ale ani to není jisté,“ upozorňuje imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Pokud se člověku protilátky nevyvinuly, tak je to indikace, že není chráněný proti opakované infekci. Ale ani to není jisté.
Václav Hořejší

Podstatnou roli totiž hraje takzvaná buněčná imunita zprostředkovaná bílými krvinkami, konkrétně takzvanými T-buňkami. A ty se v běžně nabízených testech vůbec neměří.

Čtěte také

Podle profesora Hořejšího se může stát, že test neodhalí protilátky, ale organismus chrání buněčná imunita – i když ani tam není jasné do jaké míry.

Velké výzkumy z Británie a Dánska nicméně potvrdily, že ochrana po prodělané infekci trvá u většiny lidí měsíce, nejméně půl roku i více, pokud nepřijde nová varianta viru. Ale bohužel konkrétní člověk toho pomocí testu na protilátky moc nezjistí.

Proto nemá smysl si dělat test na protilátky a plánovat podle toho očkování. Stačí držet se doporučené lhůty a nechat se očkovat s několikaměsíčním odstupem po prodělání nemoci, jak potvrzuje předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Chlíbek: 

„Můžeme říct, že v horizontu tří až šesti měsíců po prodělaném covidu je období, kdy se má člověk očkovat. A to bez ohledu na to, jaké má zrovna protilátky. Ani člověku s protilátkami, který se nechá v horizontu měsíců po prodělání nemoci očkovat, nemůže vakcína ublížit.“

Neví se, jaká je nejnižší dávka protilátek, která ještě ochrání proti nákaze. Lékař z testu vyčte jenom to, že člověk covid prodělal.
Roman Chlíbek

Test na protilátky také podle profesora Chlíbka nepomůže s odhadem případné nežádoucí reakce po očkování. Je tak ke zvážení, zda vůbec za tyto testy, které si lidé hradí jako samoplátci, utrácet.

Čtěte také

„Je to otázka jedině výdělku pro laboratoře, protože je otázka, k čemu jedinec výsledky použije,“ říká Chlíbek.

„Pacient se může domnívat, že když mu vyjdou protilátky vysoké, tak mu pravděpodobně vydrží týdny až měsíce. Ale přesně se to nedá stanovit. Také se neví, jaká je nejnižší dávka protilátek, která ještě ochrání proti nákaze. Lékař z toho vyčte jenom to, že člověk covid prodělal.“

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související