Teroristé a agenti

12. květen 2003

Předseda palestinské vlády Mahmúd Abbás a izraelský premiér Ariel Šaron mají na stole takzvanou cestovní mírovou mapu, která počítá s vytvořením palestinského státu do dvou let.

Prvními kroky Izraele na cestě k míru je rozhodnutí ministerstva obrany umožnit sto dvaceti tisícům Palestinců opět pracovat v Izraeli a propuštění sto osmdesáti palestinských vězňů. Úkolem Mahmúda Abbáse teď bude, aby mezi lidmi, kteří zamíří za prací, nebyli i tací, kteří se obalí pásy s výbušninou. Od Abbáse se očekává, že na rozdíl od Arafata vyhlásí skutečnou válku teroristům, kteří o mírové řešení nestojí. Domluvit teroristům nelze, a tak se boj proti nim zpravidla svěřuje tajným službám, které se snaží dostat mezi teroristy své agenty. Získat si důvěru v takovémto prostředí není snadné, jak dokazuje případ britského agenta s krycím názvem Stakeknife, jehož jméno včera v Británii vyzradili noviny a zřejmě na poslední chvíli byl uklizen do bezpečí.

Z prostředí armádní výzvědné služby se na veřejnost dostala informace, že nejvyšší britští vládní činitelé po léta četli informace o záměrech Irské republikánské armády, jež jim dodával agent, kterému se podařilo dostat se do oddělení vnitřní bezpečnosti této teroristické organizace. V IRA prý bylo úkolem zmíněného britského agenta vyslýchat, případně mučit či zabít členy podezřelé ze spolupráce s Brity. Podle svých šéfů ovšem tento "korunní klenot" mezi agenty mnohem více lidských životů zachránil, než zmařil. Pro Brity s citlivější povahou teď nicméně nebude zcela jednoduché přijmout skutečnost, že o jejich bezpečí pečoval s vědomím politiků vysoce ceněný zabiják.

I na Blízkém východě závisí osud míru na tom, zda se Abbásovi podaří nasadit mezi špatné teroristy hodného, který víc lidí zachrání, než zabije. Pěkná vyhlídka.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.