Tereza Zavadilová: Výstředník Musk kupuje Twitter. Co z toho bude?

27. duben 2022

Věci vzaly nakonec celkem rychlý spád. Ještě před pár dny to vypadalo, že si nejbohatší člověk světa Elon Musk ohledně koupě své oblíbené hlásné trouby, sociální sítě Twitter, dělal legraci. A že tomu vedení sítě Twitter za každou cenu zabrání. A ejhle, něco se změnilo – nikdo moc tedy neví co – a obě strany se nečekaně rychle domluvily. Musk kupuje Twitter. A jeho krok vyvolává kritiku i ovace.

Tleskají byznysoví analytici a investoři. Musk jakožto skvělý marketér je pro ně totiž příslibem toho, že se Twitteru začne ekonomicky dařit. Už od oznámení, že miliardář koupil část Twitteru, cena akcií o třetinu vzrostla a nejspíše ještě vzroste, protože Musk za odkup nabídl slušnou prémii.

Čtěte také

Už teď majitelé akcií vyhrávají, protože jejich cena se od úpisu až do Muskova vstupu skoro nezměnila. Druhá věc jsou hospodářské výsledky firmy. Twitter za dobu své existence měl ziskový rok jen dvakrát a dlouhodobě tápal v nalezení funkčního byznysmodelu. 

Příjmy Twitteru prozatím nepříliš úspěšně vytváří inzerce. Miliardář a výstředník již oznámil, že chce, aby se Twitter spíše než na tržby z inzerce soustředil na prodej předplatného. To může ovšem byznysově být velký risk – ostatní sociální sítě jsou totiž pro uživatele zdarma, je to jejich vrozená podstata.

Twitter jako náměstí

Největší obavy ovšem vyvolávají poznámky o svobodě slova, které Musk trousí. Podle něj Twitter příspěvky cenzuruje (viz například vyloučení exprezidenta Donalda Trumpa po útoku na Kapitol) a on hodlá moderaci diskusí změnit. Muskovi příznivci z pravicového spektra se těší, že Twitter přestane svobodu slova posuzovat údajným prismatem liberalismu, ale pustí tam i drsnější proudy.

Čtěte také

Co si Musk představuje pod svobodou slova, každopádně není úplně jasné. V prohlášení uvedl, že Twitter je takovým náměstím, kde se má svobodně diskutovat o věcech důležitých pro budoucnost lidstva. Mimochodem jiný boháč, kterého Musk sesadil z první pozice v miliardářském žebříčku, zakladatel Amazonu Jeff Bezos poznamenal, zda se na tom náměstí náhodou nedostane většího slova Číně. Čína je totiž pro Muskovu Teslu druhým nejdůležitějším trhem.

Možná ale Bezos jen závidí. Sám vstoupil do klubu miliardářů vlastnících média skoro před dekádou, když koupil Washington Post. Ačkoli dosadil nezávislé vedení, deník je za vazbu na boháče často kritizován. Bezos navíc nevsadil na dobrého koně. Tradiční média už názor veřejnosti zásadně neutvářejí, protože do velké míry ztratily kontrolu nad distribucí obsahu na internetu. Právě ve prospěch vyhledavačů a sociálních sítí, o čemž by Mark Zuckerberg a jeho Facebook mohli vyprávět.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka,

Nyní po Muskově akvizici Twitteru budou dva miliardáři vlastnit sociální sítě, které umějí doručit uživatelům přesně takový obsah, co chtějí. Zuckerberg má kvůli nelegálním algoritmům spoustu problémů s úřady i investory na burze. Musk prohlásil, že jeho cílem je Twitter z burzy stáhnout, tedy zbavit se i této veřejné kontroly.

Komentátoři čekají, že se na tento privátní Twitter vrátí Trump. Evidentně to není jediná hrozba Twitteru pod vedením nevypočitatelného miliardáře.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.