Tereza Chaloupková: Rakouský kancléř přestřelil, v kauze Ibiza nevypovídal pravdu. Teď je sám obviněným

13. květen 2021

Rakouský kancléř Sebastian Kurz ve středu oznámil, že je vyšetřován pro podezření z falešného svědectví před parlamentní komisí. Ta vyšetřuje případnou prodejnost bývalé vlády rakouských lidovců a svobodných. Kontrolní grémium rakouského parlamentu má za úkol vyvodit důsledky z obří kauzy, kvůli které v květnu 2019 ze dne na den padla rakouská vláda.

Kancléř Kurz v narychlo svolané tiskové konferenci tuto středu uvedl, že on a šéf jeho kanceláře Bernhard Bonelli jsou předmětem předběžného vyšetřování. Dosavadní téměř roční proces už toho totiž poodkryl víc než dost.

Čtěte také

A nově jsou to ve vyšetřování takzvané Ibiza-gate společně s kancléřem, ministrem financí, vysokým představitelem rakouského státního holdingu ÖBAG a šéfem kancléřova kabinetu hned čtyři osoby nejvyšší státní politiky, které jsou obviněné v trestním řízení. To je patřičný pomyslný vykřičník.

K uvedení kontextu je důležité zmínit, že koncem března se na veřejnost právě díky probíhajícímu parlamentnímu vyšetřování dostaly obsahy chatových protokolů mezi kancléřem Kurzem a několika nejvlivnějšími muži Rakouska.

Jedním z nich byl Thomas Schmid, manažer úzce napojený na Kurzovu stranu lidovou a jediný člen představenstva rakouského státního holdingu. Holding ÖBAG má významné podíly v největších rakouských firmách – jako jsou pošta, OMV, Casinos Austria a Telekom Austria.

Stále platí presumpce neviny

Nejvíc zarezonoval asi dialog mezi Kurzem a právě Thomasem Schmidem: „Du kriegst eh alles, was du willst.“ „Ich bin so glücklich, ich liebe meinen Kanzler.“

V překladu: „Ty stejně dostaneš všechno, co chceš,“ píše Kurz dosazenému Schmidovi na nejvyšší post obrovské investiční firmy, která operuje s rozpočtem 26 miliard eur. A ten mu na oplátku odepisuje: „Jsem tak šťastný, miluji svého kancléře!“

Podle dalších zjištění chtěl mít Schmid slovo i v dosazování členů dozorčí rady.

Čtěte také

Tam se ale Sebastian Kurz vyjádřil, že je to nemožné. Nemožné to ale nebylo proto, že by to bylo protiústavní, ale proto, že obsazení těchto postů si chtěl pravděpodobně Kurz rozhodnout zcela sám. A to je to, co před vyšetřovací komisí opakovaně popřel. Odmítal přiznat jakýkoliv vliv nebo snahu ovlivnit dosazování těchto postů. Státní zastupitelství pro hospodářskou korupci ho teď obvinilo z vypovídání nepravdy ve čtyřech konkrétních případech.

Pokroucené zvyky a mravy v interní komunikaci rakouské politické nejvyšší sféry se se zveřejněním protokolů vydraly na povrch. Částečně to bylo opravdu k pláči trapné, vyjádřil se k obsahům chatů například rakouský magazín Profil. Emotikony a korupční jednání obřích rozměrů prováděné tím nejinfantilnějším způsobem. Jenže při jeho vyvracení jaksi Sebastian Kurz zapomněl, že mu státní zastupitelství pro hospodářskou korupci nesedne tak lehko na vějičku jako média a přesvědčení voliči.

Když Kurz v roce 2019 s radostí vítal pád své tehdejší koaliční vlády s rakouskými krajně-pravicovými Svobodnými, protože věděl, že on a jeho strana na jejich prohře může jenom vydělat. Asi ještě netušil, do jakých podrobností se bude jejich společné vládní období prozkoumávat. Rakouský kancléř teď musí vyšetřovací komisi dát k dispozici obsah své e-mailové schránky z období od prosince 2017 do konce roku 2019.

Čtěte také

Rakušané se podivují nad tím, že se nedá, přinejmenším v západní Evropě, najít obdobný případ, kdy je úřadující ministerský předseda obviněný v aktuálním trestním jednání. Stačilo by, že už je aktuálně vyšetřován současný ministr financí. Ne náhodou jeden z Kurzových nejbližších mužů v ÖVP – Gernot Blümel.

Komentátoři se zase podivují nad tím, proč se Sebastian Kurz vystavil takovému riziku a nepřiznal zájem na personálním obsazení nejvyšších hospodářských postů republiky. Tím, že řekl, že se na jejich obsazování nepodílel vůbec nijak, a chaty ho usvědčují z opaku, se vystavil nebezpečí odnětí svobody až na 3 roky.

Šéfka opoziční politické strany NEOS Beate Meinl-Reisinger se vyjádřila, že lidovecká éra končí. Přání je samozřejmě otcem myšlenky. Tak rychle a snadno to ale určitě nepůjde. Strategie zkušených politických harcovníků je totiž vždycky počkat a vydržet, než bouře pomine. A Sebastian Kurz je jedním, ačkoliv věkem mladý, z nejzkušenějších a nejošlehanějších politiků postfaktické doby.

Ale jak se v Rakousku na konci každého článku obligátně dodává, stále platí presumpce neviny.

Autorka je publicistka

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio