Tereza Chaloupková: Rakousko rozkrývá nitky takzvaného Ibiza skandálu

28. červenec 2020

Krom vývoje kolem koronaviru to bylo v posledních týdnech v Rakousku ještě jedno téma, které zaměstnávalo titulky novin nejčastěji.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

A to právě probíhající parlamentní vyšetřování aktérů bývalé vlády. Takzvaná Ibiza-U-Ausschuss se vrací k aféře, kvůli které padla vláda rakouských lidovců a svobodných a která definitivně smetla z dlouhá léta budovaného piedestalu pravicového vůdce svobodných Hanse Christiana Stracheho. Toho času vicepremiéra. Oficiální název patrně nejdůležitějšího parlamentního vyšetřování za vícero posledních dekád, zní: Byla minulá vláda prodejná? Byly zákony psány někomu na míru?

Čtěte také

V kauze padají některá jména s větší frekvencí než jiná. Zejména pak název hazardního koncernu Novomatic.

I když je v některých spolkových zemích byznys s hracími automaty zapovězen úplně – ve Vídni například konkrétně od roku 2015  , byla tato firma se štěstím a miliardovým obratem stále významným hráčem na politickém trhu. Dokonce tak významným, že se objevovala v seznamu sponzorů poslaneckých spolků. Tvrzení Hanse Christiana Stracheho na inkriminovaném videu ze španělského ostrova Ibiza, že „Novomatic všechno zaplatí“, nebylo, zdá se, tak daleko od pravdy.  

Milionové dary jednotlivým politikům nebo dar 200 tisíc eur spolku majícímu blízko ke straně svobodných jsou k dnešku už prokázaným faktem. Stejně tak jako protokoly komunikace mezi hlavními politickými aktéry minulé vlády, které teď v rámci vyšetřování dávají náhled do fungování rakouské republiky a „live“ zachycují, jak byly rozdávány důležité posty.

Prodejnost minulé vlády

Čtěte také

V rámci parlamentního vyšetřování vypovídají i rakouští novináři. Obvinění jsou jen politici. Jako svědci jsou zváni před komisi i současní vládní politici jako třeba spolkový kancléř Sebastian Kurz nebo ministr financí Gernot Blümel, oba ze strany lidové.

Často používanou strategií před vyšetřovacím výborem je „neupamatování se“ na konkrétnosti a celkové mlžení, aby sám sebe svědek neuvrhl do trestně-právní problematiky. Tak si třeba současný ministr financí nepamatuje, jestli měl v inkriminovaném období roku 2018 pracovní notebook, a klidně může tvrdit, že neměl.  

Místní komentátoři tvrdí, že zpřístupněné dokumenty jsou mnohdy lepší podívaná než oceňované seriály na Netflixu. Kontrolní grémium rakouského parlamentu má za úkol vyvodit důsledky z obří kauzy, kvůli které v květnu 2019 ze dne na den padla vláda. Exekutiva je postavena před veřejnost a novináře a musí se ze své činnosti nebo nečinnosti zpovídat.  

Čtěte také

Šestiminutový sestřih videa z Ibizy stačil, aby to položilo celou tehdejší vládu. Co až se dostane vyšetřovací komisi do rukou záznam celý? Zatím ho ale šéf vyšetřovací komise, předseda národní rady Wolfgang Sobotka z nějakého důvodu vidět nechce. Vyšetřování má trvat celý rok. V jeho poločase se zdá, že show přinesla očekávané pozdvižení, ale také že se jedná o prozatím nejzásadnější a velmi citlivé politické vyšetřování v rakouské moderní politické historii.

Dosavadní půlroční proces už toho totiž poodkryl víc než dost. Pokud jde o prodejnost minulé vlády, je jen otázkou, kolik důkazů se celkově podaří shromáždit.

Autorka je spolupracovnice ORF

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio