FPÖ by u svých voličů mohla obhájit roli oběti, říká odbornice

20. květen 2019

Zveřejnění skandálního videa, na kterém se rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache domlouvá na podpoře strany s údajnou neteří ruského oligarchy, vedlo až k rozpadu koalice. Jak bude vláda fungovat do předčasných voleb?

Robert Schuster: Kurzův vabank s předčasnými volbami

Strache se v tajně pořízeném rozhovoru vyznal ze sympatií k tomu, jak získal úplnou kontrolu nad státem Viktor Orbán v Maďarsku.

Od minulého víkendu mají Rakušané jednu jistotu: Kromě eurovoleb za několik dní budou letos volit ještě jednou, a to do celostátního parlamentu.

Krizi odstartovalo zveřejnění videa ze schůzky Stracheho s ruskou podnikatelkou, se kterou se dohaduje o způsobu možné spolupráce. Za financování a mediální podporu prostřednictvím nejčtenějšího rakouského bulvárního deníku, měl vicekancléř zvolený za Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) třeba slibovat cestu ke státním zakázkám.

Vládní krize zřejmě povede k předčasným volbám, které by se podle prezidenta Van der Bellena měly uskutečnit v září. Do té doby chce kancléř Sebastian Kurz setrvat v koalici, ale zatím nesdělil, jestli bude požadovat změnu na postu ministra vnitra, které v tuto chvíli vede Herbert Kickl (FPÖ).

Stracheho nyní čeká vyšetřování aféry. Na pozici šéfa Svobodné strany Rakouska vystřídal stávající ministr dopravy Norbert Hofer.

Sebastian Kurz dokázal využít ducha doby, hodnotí výsledek rakouských voleb politoložka Anna Drunová

Sebastian Kurz

Buďme efektivní, buďme trendy, buďme rychlí… Tak vypadala předvolební kampaň rakouské lidové strany ÖVP. A sklidila úspěch – v rakouských parlamentních volbách v čele s lídrem strany Sebastianem Kurzem zvítězila s 31,4 procenty hlasů. Jak bude vypadat vládní koalice v Rakousku? Nejenom to sleduje politoložka působící na vídeňské univerzitě Anna Drunová.

Za okamžitou rezignací vicekancléře stojí podle Zuzany Lizcové, odbornice na Německo z Institutu mezinárodních studií při FSV UK, zejména závažnost obsahu tajné nahrávky.

„Jde o to, že tam Strache činí údajné ruské velkopodnikatelce nabídky vysloveně korupčního rázu. Mluví o tom, že je potřeba ovládnout rakouská média. Vlastně se vysmívá tomu, jak funguje politika a hovoří velmi opovržlivým jazykem i o samotném politickém provozu,“ shrnuje Lizcová a dodává, že to není něco, nad čím by se dalo jednoduše mávnout rukou.

Co na to voliči?

Jestli Svobodní kvůli celé kauze přijdou o své voliče, si zatím ale netroufá odhadnout. „Už je ale vidět, že vrcholní politici FPÖ se snaží prezentovat jako oběti mediální kampaně a údajného komplotu novinářů nebo dalších aktivistických skupin. Je možné, že pokud se to FPÖ podaří šikovně vykomunikovat, mohli by roli oběti obhájit,“ dodává Zuzana Lizcová.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Věra Štechrová , marz
Spustit audio

Související