Tenisový víkend

10. únor 2003

Kdo si o tomto víkendu odpustil aktivní odpočinek na lyžích a upřednostnil pasivní sportovní podívanou v televizi, dočkal se hořkého konce. Nejen že naši hokejisté tři dva prohráli s Ruskem, ale stejného výsledku se stejným soupeřem se dočkali i naši tenisté. Daviscupový zápas s Ruskem končil pětisetovým dramatem, ve kterém hráli dva různí Štěpánkové. První Radek Štěpánek smetl Rusa Daviděnka z kurtu jako uragán, ten druhý naopak nevěděl, co si s Daviděnkem počít.

Bohužel pro nás, strávil ten druhý Štěpánek na hřišti z pěti setů tři. V takové situaci nezbývá sportovnímu fandovi než si říct, že takový už je sport, uznat kvality soupeře a čekat do středy, kdy nás pro změnu budou reprezentovat fotbalisté v přátelském zápase s Francií. Naději, že bychom snad zase jednou mohli oslavovat příznivý výsledek, zvýšila informace, že oba dva původně nominovaní brankáři soupeře jsou zraněni. Jenomže stejně si naši tenisté bláhově oddechli, když skvěle hrajícího Južného v noci na neděli postihla horečka.

Než takto kalkulovat s handicapy soupeřů by možná bylo prozíravější předem si říct, že nás nebude zajímat výsledek, ale předvedená hra. Případná prohra by méně mrzela a případné vítězství nesvádělo k iluzím. Konec konců ze všech těch dlouhých hodin, strávených o víkendu u televizní obrazovky s českými a ruskými tenisty, si člověk, který někdy držel v ruce tenisovou raketu, nezapamatuje esa, vítězné prohozy, loby či returny, ale nejspíše zcela nečekaný kousek, který předvedl Jevgenij Kafelnikov, když se nehrálo. Míček, který má ve zvyku se odrážet od výpletu, se mu na raketu nevysvětlitelně jakoby přilepil. Lidé v hale pominuli, že mistrovskou obratnost předvedl soupeř, a odměnili ho spontánním potleskem. Statistiky, které o tom pomlčí, nejsou zkrátka všechno.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.