Ten, komu není jedno, kde žije, nemůže mlčet, právě teď je správná chvíle se ozvat, říkají bojovnice proti novele stavebního zákona

25. únor 2023

Stavební zákon. Vypadá to, že by měl zajímat hlavně stavebníky, starosty, urbanisty a developery, začíná ale zajímat stále více lidí. Jeho novela právě čeká na projednávání v Poslanecké sněmovně a už teď proti ní protestuje více než 140 ekologických a občanských spolků z celé České republiky.

Novela zákona totiž podle nich výrazně omezuje právo občanů vyjadřovat se ke stavbám a dalším zásahům do krajiny a životního prostředí v místě jejich bydliště, ať už jde o kácení stromů, výstavbu továrních hal, zástavbu zelených ploch atd.

Sdružení ekologických organizací Zelený kruh a spolek Arnika už zorganizovaly u Poslanecké sněmovny protestní happening a chystají další, podporuje je i řada osobností veřejného a kulturního života, např. někdejší ombudsmanka a signatářka Charty 77 Anna Šabatová nebo sochař a pedagog Kurt Gebauer.

Proč novela stavebního zákona vyvolává kontroverze, o co se v ní hraje, proč politici nereagují na výzvy ekologů a jak zareagují občané? O tom všem v Natuře s ekoložkou Petrou Kolínskou, architektkou Annou Winklárkovou, někdejší ombudsmankou Annou Šabatovou a sochařem Kurtem Gebaurem. Připravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související