Tání vysokohorských ledovců ohrožuje zásoby vody na planetě

9. listopad 2019

Odborníci varují, že klimatické změny urychlují tání ledovců na vrcholcích velehor, a tím ohrožují dlouhodobé zásoby vody naší planety.

Píše to server stanice Hlas Ameriky.

Více než 150 expertů na hory a pohoří, kteří se koncem října zúčastnili Vysokohorského summitu v Ženevě, upozorňují, že situace je naléhavá. Klimatické změny zvyšují teploty i v říších věčného ledu a sněhu, což má za následek rychlé tání životně důležitých horských vrcholků.

Čtěte také

Podle vědců například švýcarské ledovce přišly v posledních pěti letech o deset procent svého objemu. Tání a zánik stovek menších alpských ledovců nedávno zmedializovaly stovky ochránců přírody, kteří se zúčastnili jejich „pohřbu“, kdy svět upozornili na ztráty švýcarského ledovce Pizol.

Hladina stoupá

Světová meteorologická organizace uvádí, že mezinárodní pozorovatelé v posledních dvaceti letech sledují zrychlování ústupu 31 velkých ledovců v oblasti Himálaje, Hindúkuše i Tibetské náhorní plošiny. Jeden z předsedů summitu John Pomeroy z Kanady zdůrazňuje, že úbytek vodních zdrojů v horských pásmech na celém světě ničí místní komunity a destabilizuje i obyvatelstvo dál po proudu řek.

Čtěte také

„Na vodě a řekách, které pramení ve velehorách, je závislá až polovina lidstva,“ upozorňuje Pomeroy. Tato voda se používá k zavodňování nebo výrobě elektřiny, slouží jako vodní zdroje pro města a vesnice a poskytuje životně důležitou vodu ekosystémům od vysokohorských oblastí až po přímořská území.

Pomeroy dodává, že rychle tající horské ledovce přispívají i ke stoupání hladiny oceánů. Pobřežní města jako Miami, Benátky nebo Jakarta mají velké problémy už teď. Pro obyvatele vysokohorských oblastí i údolí v severní Indii, Pákistánu či střední Asii je voda z tajících ledovců jediným zdrojem zavlažování v zemědělství. A na západě Spojených států pochází z vysokých hor 90 % zásob vody, které mají zásadní význam pro hospodářství, vysvětluje expert.

Mezivládní panel pro změny klimatu, který zaznamenává dopady globálního oteplení, předpovídá, že sněhová pokrývka, ledovce a permafrost se budou zmenšovat celé toto století na celém světě. Summit proto vyzývá politiky, aby zasáhli a podpořili udržitelnější rozvoj ve vysokohorských i údolních říčních oblastech.

Znamená to přijmout opatření, která by snížila rizika, zlepšit systémy včasného varování, přizpůsobit se klimatickým změnám a investovat do infrastruktury, aby byli místní obyvatelé ve větším bezpečí, uzavírá Hlas Ameriky.  

Spustit audio

Související