V antarktickém ledovci vznikla dutina o velikosti Manhattanu. Většina odtála za poslední tři roky

7. únor 2019

Vědci objevili v ledovci Thwaites obří dutinu, která se velikostně blíží ostrovu Manhattan. Prostor by údajně pojmul až 14 miliard tun ledu.

Podle odborníků tento přírodní úkaz svědčí o ještě rychlejším odtávání ledovců, než se původně odhadovalo. Většina z masy ledu, která dříve dutinu zaplňovala, prý roztála během posledních tří let.

Co skrývá Antarktida pod ledem?

Antarktida - co skrývá pod ledovou přikrývkou?

K pohledu pod čtyři kilometry silnou vrstvu ledu nepotřebujete kouzelné brýle, dokonce ani není nutné jet na Antarktidu. Dnešní technologie umožňují i na dálku vykreslit poměrně přesnou mapu antarktické krajiny, která sestává z vysokých pohoří, hlubokých jezer i sopek.

Pietro Milillo, vedoucí studie, varuje, že podobné dutiny hrají významnou roli v rychlosti tání ledu, protože uvolňují místo pro teplou vodu, která vniká dovnitř a pohání proces rozkladu.

Pokud by Thwaites roztál celý a následovaly by ho i další ledovce, které nyní podpírá, zvýšila by se hladina světových oceánů o dva a půl metru.

Výzkum antarktického ledu probíhá převážně na dálku. Vědci totiž používají italské a německé satelity, které místo pozorují z vesmíru, nebo letadlový radar NASA. Nová britsko-americká expedice se nyní ale přímo na místě zabývá otázkou, co se s ohroženým ledovcem bude dít dál.

autoři: Matěj Štýs , marz
Spustit audio

Související