„Svázali příslušníka SNB, omámili ho a podřízli. To je zločin.“ Poslechněte si dokument o názorech studentů na bratry Mašíny

12. listopad 2023

Hrdinové, nebo vrazi? Málo co rozděluje českou společnost jako odbojová činnost skupiny bratří Mašínů. Při svém útěku na Západ za sebou nechali sedm mrtvých. Kauzu Mašínů sleduje i mladá generace, pro kterou jsou události z 50. let minulého století pradávná historie. Na druhou stranu si na jejich základě vytváří názor na minulost, na život v totalitním systému a třeba na to, jestli a jak bránit svobodu se zbraní v ruce.

Dokument ukazuje hodinu na gymnáziu v pražských Modřanech, kde studenti oktávy dostali otázku: vyznamenat, nebo nevyznamenat bratry Mašíny? Učitel Václav Adámek je badatelskou metodou nechává rozhodovat na základě historických faktů.

Čtěte také

Předloží jim pár základních údajů – počty popravených, odsouzených do vězení, množství emigrantů a třeba podporu komunistů ve volbách po válce a dnes. Detaily o činnosti Mašínů si studenti hledají na internetu.

„Třeba oproti Miladě Horákové, která proti režimu bojovala, byla tím režimem i odsouzena, položila život. Spíš bych viděl jako člověka, který si zaslouží stát se národním hrdinou, tu Miladu Horákovou než bratry Mašíny,“ zamýšlí se jeden student.

Kromě studentů natáčel autor dokumentu taky s mladými příslušníky aktivních záloh nebo chlapcem Davidem, který má ukrajinské kořeny a hluboce prožívá ruskou agresi. „Svázali příslušníka SNB, dali mu chloroform, aby ho omámili, a pak ho chladnokrevně dýkou podřízli. To by neprošlo ani za války,“ říká na adresu Mašínů.

Jak hodnocení bratrů Mašínů mění současná válka na Ukrajině? Jak dopadlo hlasování o vyznamenání Mašínů na modřanském gymnáziu? Poslechněte si celý dokument Ľubomíra Smatany Mašíni, studenti a partyzáni.

Spustit audio

Související