Mašíni nesou znaky hrdinství. Byli to kluci, co sebrali odvahu a postavili se proti nadvládě zla, říká herec Jan Nedbal

23. říjen 2023

„Ten film nehraje nikomu do karet. Neukazuje, jestli to byli, nebo nebyli vrazi, jestli to byli, nebo nebyli hrdinové. Je velmi reálný, mapuje historii, přestože není dokumentární, a je velmi střízlivý a objektivní,“ popisuje herec Jan Nedbal, který v novém filmu Bratři ztvárnil postavu Ctirada Mašína. „Pro mě je nejdůležitějším tématem motivace, proč to ti kluci dělali,“ dodává jeho herecký kolega Oskar Hes, představitel mladšího z bratrů, Josefa Mašína.

„Odbojová skupina bratří Mašínů nese znaky hrdinství. Byli to kluci, kteří sebrali veškerou odvahu a postavili se proti nadvládě zla,“ hodnotí Nedbal.

Je ale podle něj na samotném divákovi, jak se po jeho zhlédnutí rozhodne. Nedbal také uznává, že film je drsný. „Ale jenom tak drsný, jak drsná byla realita.“

Čtěte také

Herci měli během natáčení možnost setkat se s Josefem Mašínem a projít s ním kus trasy, kterou roku 1953 prchali na Západ.

„Josef vyprávěl ten příběh, který jsme už všichni v té skupině tak nějak znali. Ale když zazní z jeho úst, tak vám celou dobu běhá mráz po zádech. On to popisoval s takovým klidem, jako že šel na kafe – z toho je člověku na jednu stranu trochu nepříjemně, ale na druhou stranu z něj cítí obrovskou sílu,“ vzpomíná Hes.

Oba herci už s hraním skutečných postav mají nemalou zkušenost. „Baví mě hrát osoby, které jsou třeba stále žijící, protože si s nimi člověk potom může popovídat, jak se jim to líbilo, což třeba u Ctirada už bohužel nelze,“ říká Hes.

„Doufám nebo věřím, že bychom se ještě mohli potkat s Josefem Mašínem a popovídat si o tom filmu osobně.“

Ze spolubydlících bratry

Hes a Nedbal jsou shodou okolností nejen hereckými kolegy a kamarády, ale také spolubydlícími.

„To, že spolu bydlíme a trávíme tolik času, a to před i během toho filmu, je posléze jenom nějaká přidaná hodnota a bonus k tomu všemu. Byla tím podpořena ta naše společná chemie,“ myslí si Oskar Hes.

„Pro nás bylo strašně dobré, že díky tomu, jak dlouho se známe a kolik spolu trávíme času, dokážeme předvídat, co ten druhý na place udělá,“ dodává Jan Nedbal.

Poslechněte si celé Hovory s představiteli bratří Mašínů v audiozáznamu. Moderuje Naděžda Hávová.

autor: Naděžda Hávová

Související