Strašení Špidlou

6. červen 2005

Švýcarskému referendu o připojení k schengenskému prostoru předcházela pro nás pikantní kampaň. Odpůrci rušení kontrol osob na vnitřních hranicích unie se rozhodli strašit švýcarského občana Vladimírem Špidlou. Jeho fotografii na billboardech doprovodili textem o tom, že se už těší, jak bude brzy moci ovlivňovat švýcarské zákony.

Sázka na Špidlu ovšem švýcarským euroskeptikům nevyšla. Z plakátů se sice neusmíval, ale hleděl voličům zpříma do očí bez nějaké nepřátelské škodolibé grimasy. Na Švýcary, kteří ho nejspíše vesměs neznají, asi působil spíše jako jejich bankovní úředník než jako polský instalatér, který se stal před nedávnem trumfem francouzských odpůrců euroústavy. Tváří českého eurokomisaře nebylo možné demonstrovat obavu, že otevření hranic povede k přílivu zločinců a nelegálních přistěhovalců do bohaté alpské republiky. Billboardy s Vladimírem Špidlou se naopak paradoxně přičinily o to, že Švýcaři učinili krok směrem k Evropské unii, navíc v atmosféře, kdy západ Evropy zachvátila skepse z rychlého rozšíření.

Vlastně je s podivem, že fotografii východního eurokomisaře nevyužili v kampani k euroústavě Francouzi. Na francouzských billboardech mohlo stát cosi ve smyslu: "My na východě nechceme, abyste přišli o své sociální jistoty. Chceme je taky." Vladimír Špidla by asi byl lepším soupeřem "polského instalatéra" než prezident Chirac, apelující na odpovědnost Francouzů před historií. To je ovšem úvaha z kategorie "po bitvě je každý generál". Švýcarské billboardy Vladimíra Špidly by měly především oslovit naše sociální demokraty. Text o tom, jak se těší, že bude brzy ovlivňovat švýcarské zákony, by se u nás mohl před volbami líbit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.