Stáří je největší přednost lidstva, míní socioložka Vidovičová

20. říjen 2024

„Stáří je největší výdobytek humanity. To, že stárneme znamená, že neumíráme předčasně, je to pozitivní trend,“ říká v debatě Vertikály socioložka Lucie Vidovičová z Katedry sociologie Masarykovy univerzity (MU).

Podle statistiků z ČSÚ se jen během prvního pololetí letošního roku se počet obyvatel Česka snížil o 21,5 tisíce. Z větší části k tomu přispěla převaha zemřelých nad živě narozenými, a to o 13,9 tisíce.

Čtěte také

Všude se tak mluví o vymírání Česka, podobný trend je i jinde v Evropě. „Globálně je ale na světě stále víc lidí, a to že nemáme dostatek dětí, to už pravděpodobně nezvrátíme,“ tvrdí socioložka.

„Zakladatel Fakulty sociálních studií MU Ivo Možný k tomu vždy říkal, že aby to bylo jinak, musely by mít všechny mladé ženy až 12 dětí,“ vzpomíná Vidovičová. Katolický kněz Josef Hurt k tomu podotýká: „Stáří umí být krásné, ale i náročné, když přicházejí zdravotní nebo vztahové problémy.“

Milovat, co máme

Stárnutí se věnuje i mezinárodně uznávaný spisovatel a františkánský kněz Richard Rohr. Tvrdí, že ve druhé části života už není našim zájmem mít to, co milujeme, ale milovat, co máme.

„Na Rohrovi je vidět poloha spirituality. Jak sám stárne, víc vnímá výzvy spojené s věkem. Teď se pokouší předvést muže-šedesátníky,“ vysvětluje kněz Hurt.

Čtěte také

K naší moderní společnosti pak podle socioložky patří boj proti stárnutí. „Ale ten boj spotřebovává velkou energii – ať fyzickou nebo mentální. Někdy je ale líp sám sebe, jako stárnoucího člověka, obejmout a rozhlížet se po světě, jako po daru, který jsme dostali a se kterým můžeme nakládat,“ přemítá socioložka.

Naše společnosti už také léta pěstují tzv. kult mládí. „Možná je to tím, že se bojíme smrti a vytěsnili jsme ji z dohledu. Tato obava se pak přelévá už do samotného stárnutí. Dřív umíraly matky při porodu, muži ve válkách, děti na nemoci, málokdo kvůli svému stáří,“ uvažuje Vidovičová. 

Celou debatu Vertikály najdete v audiu, ptá se Eva Hůlková.

V první části Vertikály představíme jednoho z laureátů Cen Charity ČR. Je jím Václav Keprt, dlouholetý ředitel Arcidiecézní charity Olomouc.
Dozvíte se, že služba v izraelské armádě člověka zocelí. A také traumatizuje. Bylo tomu tak u Eliho Kagana, kterému se pomohla vyrovnat s rozporuplnou zkušeností jóga.
A mluvit budeme i o životním koloběhu stromů.

Magazín připravili Naděžda Hávová a Adam Šindelář.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související