Stále více dětí špatně vyslovuje. Může za to i nedostatek komunikace

16. leden 2017

Logopedické poradny navštěvuje stále více dětí, které neumí správně vyslovovat. Před nástupem do školy by měly zvládnout i to nejtěžší písmenko, tedy „R“.

Doktorka Marcela Michaličková za svou logopedickou praxi naučila správně mluvit stovky dětí i dospělých: „V šesti letech a čtyřech měsících by mělo dítě dobře mluvit. Ale pro ty, co se to učí, je to strašně těžká věc, protože to dítě to strašně chce. Všichni si všimnou, že nemá R, takže jestli dítě ve čtyřech letech neříká dobře lalalalalalalala, tak tam je něco s motorikou jazyka a potom nemůže říkat dobře ani R.“

Že právě „R“ je písmenem vskutku královským dokládá i fakt, že lingvisté z celého světa o něm každé dva roky pořádají speciální konferenci. Podle jeho výslovnosti mohou odborníci určit třeba to, jak je kdo starý, nebo odkud pochází. A i když si to neuvědomujeme, tak i čeština nabízí hned několik variant v závislosti na počtu kmitů.


V šesti letech a čtyřech měsících by mělo dítě dobře mluvit. MARCELA MICHALIČKOVÁ

Pojďme ale zpátky na začátek. Když k logopedovi přijde čtyřleté nebo pětileté dítě, které špatně mluví, zapíná Marcela Michaličková počítač a spouští speciální program, který ukazuje, jak má hláska správně znít. Dítě mluví do mikrofonu a lékař i rodiče na obrazovce vidí, jestli vyslovuje správně nebo ne. Nejdůležitější je ale každodenní, sice krátké, ale intenzivní procvičování.

Mají moderní technologie vliv na to, jak děti mluví? „Taky, protože rodiče si s dětmi méně vyprávějí. Když se mě matka ptá, co s ním má cvičit, a dítěti jsou třeba tři roky, tak jí říkám, ať se s ním naučí komunikovat, a nemusí cvičit vůbec nic,“ vysvětluje doktorka Eva Škodová, vedoucí logopedické ambulance Foniatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Co všechno může být příčinou vad řeči u dětí a jak probíhá léčba? Poslechněte si celý pořad Evy Kézrové >>

autoři: evk , Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.