Stal jsem se symbolem jinakosti. A lůza jinakost nesnáší, říká novinář Jiří X. Doležal

23. červenec 2019

Novinář a doktor filozofie Jiří X. Doležal se 20 let snažil prosadit legalizaci marihuany. I když jeho petice za zrušení České televize byla recesí, chtěl by zavést cenzuru sociální sítě Facebook a přiznává, že mu dělá dobře pozornost.

„Byl bych ale raději, kdyby mi pozornost věnovaly krásné ženy pro půvab mého ducha, než voliči Tomia Okamury za články, které jsem nenapsal,“ říká s nadsázkou v Osobnosti Plus.

Dodnes se totiž setkává i s útoky. „Sedím v kavárně na Vítězném náměstí, najednou se nade mnou objeví člověk a začne na mě řvát: ‚Žide, vypadni! Tady nemáš co dělat. Tady jsou Čechy.‘“

Odsudek společnosti je možná na místě, ale s právem to nemá nic společného, říká o MeToo a případu Spacey soudce

Jedním z obviněných ze sexuálního obtěžování je i Kevin Spacey

Držitel dvou Oscarů Kevin Spacey je v jedné z kauz sexuálního obtěžování zproštěn viny. Co to znamená pro kampaň MeToo, v níž často známé osobnosti čelí podobným obviněním? Dokazuje Spaceyho případ, že je třeba ctít presumpci neviny a čekat na verdikt soudu, nebo to na celkovém poselství kampaně nic nemění?

Má pocit, že se stal symbolem hlavně proto, že vypadá nápadně. „Pro absolventy vysoké školy života (těch, co nám zvolili Miloše Zemana, Andreje Babiše a čtou Parlamentní listy) jsem se stal symbolem jinakosti. A lůza jinakost nesnáší.

Případ Spacey

Případ amerického herce Kevina Spaceyho, který byl v jedné z kauz sexuálního obtěžování zproštěn obvinění, Doležala děsí. Pokud nejde o násilné sexuální obtěžování, měl by ho podle něj člověk řešit jednoduše pár fackami. Spacey byl prý společensky zlikvidován ještě než došlo k soudu, který ho nakonec očistil.

„Když vás na základě nějakého nepodloženého obvinění společnost ostrakizuje a znemožní, tak je to totalita,“ komentuje a dodává, že údajně osahávaný muž by nesáhl k těmto krokům, pokud by na to dnešní společnost tolik neslyšela.

Jiří X. Doležal

Novinář vzpomíná na svou vlastní zkušenost, kdy byl v roce 2013 trestně stíhán za otištěnou anekdotu o kouření marihuany. Tehdy ho údajně společnost zcela zavrhla a stálo za ním jedině vedení časopisu Reflex.

Cenzura Facebooku

Před několika lety rozvířil debatu svou peticí za zrušení České televize. Podle jeho slov šlo ale jen o recesi, kterou mnoho lidí nepochopilo. Volání po cenzuře sociální sítě Facebook ale myslí zcela vážně.

O některých tématech už prý nepíše kvůli komentářům, které se pak pod jeho příspěvky objevovaly. Zajišťovat pořádek na Facebooku by měl podle jeho mínění Mark Zuckerberg, který díky němu vydělává, a ne policie, kterou platíme ze svých daní.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jiřím X. Doležalem. Mluvili spolu třeba také o tom, jestli o sobě pochybuje nebo co kdy udělal špatně.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související