Spotřebitel na dostavbě Dukovan pravděpodobně vydělá, slibuje vicepremiér Havlíček

1. červen 2020

Vládu čekají důležitá jednání, která podmiňují výstavbu dalších jaderných bloků v Dukovanech. Na její výstavbu chce vláda půjčit společnosti ČEZ až 70 % nákladů, Evropskou komisi ale musí kabinet přesvědčit, že nejde o nedovolenou podporu.

Čtěte také

Do konce června proto musí ministerstvo průmyslu a obchodu připravit zákon o nízko-uhlíkové energetice, který umožní státu si výstavbu jaderné elektrárny objednat. „Všude, kde se staví jádro, tak do toho nějakým způsobem vstupuje stát,“ zdůrazňuje vicepremiér Karel Havlíček (za hnutí ANO).

Samotná půjčka podle něj není problém, vyjednávat se ale bude o úrokové míře. Zatímco na komerčním trhu by si ČEZ půjčoval za 8–9 %, od státu by to byly jen 2–3 %. „5% úrok je asi 8 miliard korun ročně, což je skoro polovina výkupní ceny,“ přibližuje.

Prioritou státu je energetická soběstačnost a nízká cena elektřiny. Současně ale musíme respektovat, že ČEZ má 30 % minoritních akcionářů, kteří mají opačný zájem.
Karel Havlíček

Nový jaderný blok by měl vyrábět zhruba desetinu české elektřiny. Nehrozí ovšem, že případně nevýhodnou dostavbu zaplatí spotřebitelé, daňoví poplatníci? „Opak je pravdou. Tím, že zafixujeme cenu, tak na to spotřebitel nebude doplácet,“ reaguje Havlíček.

Cena elektřiny na trhu totiž buďto bude vyšší než fixovaná (50–60 € za MWh), což prý jde předpokládat kvůli odstavování uhelných elektráren, a v takovém případě spotřebitel vydělá.

I kdyby se ale cena propadla, a stát ji vykupoval třeba o 30 € za MWh dráž, spotřebitele by to vyšlo na 6 miliard korun ročně: „To je desetina toho, co dnes doplácíme za obnovitelné zdroje. Každá rodina dnes platí navíc 1200 korun,“ upozorňuje ministr.

Obnovitelné zdroje jsou levnější

„Máme zde dostupné levnější zdroje, a to jsou ty obnovitelné,“ oponuje předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa, podle kterého se výstavba jaderných bloků v Evropě protahuje. A reálně stojí dvakrát tolik, než je na počátku plánováno.

Obnovitelné zdroje budou dále zlevňovat a rozvíjet se, což přinese větší kapacitu. Nebude hrozit nedostatek energie, jak se obává ministr Havlíček.
Štěpán Chalupa

Čtěte také

Toho se obává i výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jan Gavor: „Dodržet stanovený rozpočet a harmonogram se zatím v Evropě nepovedlo nikomu. Pokud by se to povedlo nám, byli bychom světovými šampiony.“

Podle Chalupy by do projektu žádný investor nešel bez státní podpory. V případě Dukovan se jedná o kombinaci dvou veřejných podpor – státní půjčkou se zvýhodněným úrokem a garantovanou výší výkupní ceny: „Pevnou výkupní cenu už Evropská unie už nepreferuje ani u obnovitelných zdrojů,“ podotýká.

„Dosavadní zlevňování a masové rozšiřování obnovitelných zdrojů v posledních 10 letech je impozantní. Ale zase chápu obtížnost rozhodování na úrovni vlády, kde potřebují mít určitou jistotu,“ doplňuje Gavor.

Celý rozhovor si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související