Obnovitelné zdroje stojí 40 miliard ročně a pokrývají výrazně míň než jediný nový blok Dukovan, tvrdí vládní zmocněnec Míl

5. květen 2020

Vláda chce mít do konce května jasno o dostavbě bloku jaderné elektrárny Dukovany. Koncem dubna odsouhlasila dvě ze tří smluv se skupinou ČEZ. Podle vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla se bez jádra neobejdeme a na rozhodování o stavbě nového bloku je správný čas.

„Nemůžeme se řídit podle ekonomických cyklů. Elektrárna se bude se stavět a uvádět do provozu za zhruba 16 let a v té době se ekonomické cykly mohou změnit. Rozhodující faktor je dán tím, že v té době budeme odstavovat 2 tisíce megawattů v Dukovanech a zároveň téměř 8 tisíc megawattů v klasických elektrárnách. Dohromady je to (do roku 2045) okolo 10 tisíc megawattů. To musíme nahradit,“ vysvětluje v Interview Plus.

Čtěte také

„Protože i přes masívní úspory, mnohonásobný nárůst v obnovitelných zdrojích a maximum importu, nebudeme schopni pokrýt základní zatížení Česka na víc než 320 dnů v roce,“ dodává Míl.

Předpoklad, že investiční náklady na dostavbu jaderného bloku budou mezi 140 až 160 miliardami korun, je prý reálný. „To, co zdražuje jadernou elektrárnu, je období výstavby a cena peněz. A to je právě diskuse, která se vede s Evropskou unii, která extrémně umělým způsobem dostává jadernou energetiku do nevýhodné pozice.“

Nejsem proti obnovitelným zdrojům

„Dotujeme obnovitelné zdroje, které Evropa prosazuje, což je v pořádku. Nicméně tam se cena peněz pohybuje pod 2 %, ale když umělým způsobem zdražíte cenu peněz pro jadernou energetiku na 8 %, tak si to asi každý dokáže představit… Jedna věc jsou investiční náklady, druhá náklady stavby, které pak mohou dosáhnout i přes sto miliard,“ vysvětluje.

Čtěte také

Bez nových jaderných bloků podle Míla nebude mít Česko do budoucna kde brát elektřinu. „Jestliže budeme odstavovat uhelné bloky, což budeme, musíme najít nový zdroj, kterým budeme elektřinu vyrábět. Obnovitelné zdroje stojí 40 miliard ročně a pokrývají výrazně méně než jeden blok v Dukovanech, který bude postaven,“ dodává.

„Nejsem nadšenec do jaderné energetiky a nejsem proti obnovitelným zdrojům a myslím si, že ten pokrok bude pokračovat,“ zdůrazňuje vládní zmocněnec.

Snažíme se minimalizovat

I přes koronavirovou krizi je zatím i dodržován harmonogram Dukovany II. z loňského roku. „Pochopitelně jdeme cestou minimálních rizik, snažíme se minimalizovat. Jdeme cestou jednoho bloku, protože jsme si vědomi toho, že může dojít k technologickému vývoji nejen v oblasti jaderné energetiky, ale i jiných zdrojů.“

Čtěte také

„Nechceme se dostat do situace, kdy přijmeme investiční rozhodnutí, které bude nevratné a bude ekonomicky těžko obhajitelné. Takže v tomto případě jdeme cestou, abychom uměli ještě přejít na jiný mechanismus, jinou technologii s dostatečným časovým předstihem,“ popisuje.

Ceny, které by měly být k dispozici, jsou podle něj extrémně konkurenceschopné. „Protože celá Evropa odstavuje a v Evropě bude nedostatek proudu bez ohledu na všechny růžové představy, jak všechno bude fungovat,“ míní vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Je rozumné v době ekonomického propadu zadlužit Česko investicí, která se dlouhodobě projeví v cenách elektřiny? Proč jdeme proti tendencím Evropské unie, která podporuje energii z obnovitelných zdrojů, a nikoli z jádra? A jaké bude mít nový jaderný blok dopady na vztahy s Německem a Rakouskem, které další reaktory v sousedství nechtějí? Ptala se Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , Katarína Brezovská
Spustit audio

Související