Každá firma v oblasti energetiky musí naslouchat politikům, říká Martin Roman

29. duben 2019

Martin Roman patří mezi vrcholové manažery. Řadu let stál v čele největšího českého výrobce elektřiny, skupiny ČEZ, stejně tak byl ředitelem elitního soukromého gymnázia PORG. Krátce působil v politice, ale vracet se do ní zpět už nehodlá.

Jistou dobu jsem říkal ‚nikdy neříkej nikdy‘. Ale teď říkám ‚politiku už určitě nikdy‘. Fungovat mimo ni přináší více uspokojení a více radosti,“ říká.

Martin Roman je manažer, podnikatel a filantrop. Jeho odhadovaný majetek se pohybuje v řádu miliard korun. Vystudoval gymnázium v Havířově, poté Právnickou fakultu UK. Rok studoval také na ekonomické univerzitě ve švýcarském St. Gallenu a rok na fakultě práv na Karl-Ruprechts Universität v Heidelbergu. Od 1. dubna 2004 do 15. září 2011 zastával post generálního ředitele a předsedy představenstva firmy ČEZ. V roce 2007 Martin Roman investoval 28 milionů korun do gymnázia PORG.

Firma na prvním místě

Jako šéf velké národně strategické firmy se státní účastí poznal, jak blízko může být čistě vrcholnému managementu politický tlak a stranické prospěchářství. Vrcholové politiky dané doby ale ze své zkušenosti vylučuje.

Počty lidí ve státní byrokracii narostly do desítek tisíc, je třeba to napravit, říká Pavel Kysilka

Pavel Kysilka

Ekonom a exguvernér České národní banky Pavel Kysilka z prostředí vysokého bankovnictví odešel před třemi lety. Nyní se věnuje předsednictví správní rady 6D Academy, kterou založil, a je prezidentem festivalu Smetanova Litomyšl. K ekonomickým otázkám v Česku se ale vyslovuje i nadále, za jednu z palčivých považuje nabobtnaný systém státní byrokracie.

Vladimír Špidla, který byl tehdy premiérem, nic neočekával a v každém případě po mně nikdy nic nechtěl. Ani nikdo jiný. Samozřejmě jako šéf ČEZu se pohybujete poměrně blízko politice a dostáváte spoustu rad, nabídek, zda byste chtěli podpořit tento dětský domov nebo onaký festival. Ale nikdy to nebylo tak, že něco udělat musím. Vždycky jsem se snažil, a myslím, že se nám to povedlo, aby na prvním místě byla firma.“

„Každá firma na světě, která funguje v oblasti energetiky, musí politiku vnímat. Energetika je politikou regulována. Musíte politikům naslouchat. Ale neznamená to, že děláte, co chtějí,“ dodává Roman.

Nevýhoda českých manažerů

Podle podnikatele se v českém byznysu objevuje řada kvalitních manažerů. Mají ovšem velkou nevýhodu, protože je v Česku málo českých firem s českým kapitálem. Většina z nich pak musí logicky pracovat ve firmách, které mají centrálu v jiné zemi. Nenaučí se dělat velká, důležitá rozhodnutí, která se dělají v Mnichově, Miláně nebo v Londýně.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Martin Roman mimo jiné vysvětlí, v čem se názorově neshoduje s Václavem Klausem mladším. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související