Spor mezi Hamáčkem a Foldynou je pro ČSSD velkou zatěžkávací zkouškou, tvrdí politolog Jelínek

9. květen 2018

Předseda ČSSD Jan Hamáček chce omluvu od svého místopředsedy Jaroslava Foldyny. Za co? Za jeho chování na akci ruského nacionalistického motorkářského klubu Noční vlci. Foldyna se ale omlouvat nehodlá. Bylo to prý chování vlastence. 

Jaroslav Foldyna se na setkání se členy Nočních vlků dostal do potyčky s odpůrci ruských motorkářů. S protestujícími se strkal a křičeli na sebe „tváří v tvář“. Foldyna ale v emotivním videu vzkázal, že se omlouvat nebude. Nemá prý za co.

Hamáček vs. Foldyna

Jan Hamáček mu ale na sociálních sítích napsal: „Bohužel to, co se nakonec odehrálo, výrazně přesáhlo meze soukromé akce jednoho z členů vedení ČSSD. Tady už nejde jen o politické neshody, které by se měly řešit výhradně uvnitř strany. Tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal, jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit.“ Místopředseda to vyřešil po svém a natočil video v posilovně.

Zatěžkávací zkouška ČSSD

Podle Lukáše Jelínka, politologa z Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD, je to zatěžkávací zkouška pro sociální demokracii. „Až dosud jsme totiž slýchali, že je pro stranu výhodné, mít názorově rozkročené vedení. Jen tak totiž osloví různé kategorie voličů, o které v posledních volbách strana přišla,“ říká politolog.  

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Není si ani jist, jestli tímto sporem už nebyly překročeny hranice. „Něco jiného je jít do otevřené konfrontace v situaci, která může voliče spíš odrazovat.“

Názorové rozdíly mezi předsedou Hamáčkem a místopředsedou Foldynou jsou viditelně veliké. Je otázka, jestli se teď ale budou vůbec schopni domluvit na klíčových stranických věcech. Jestli se mu už na pátečním grémiu vůbec podaří Foldynu zkrotit. Mám o tom velké pochyby…
Lukáš Jelínek, politolog Masarykovy demokratické akademie

Jaroslav Foldyna se teď prý snaží svou pozici ve straně budovat spíš marketingově. A co říká politolog na samotné video? „Je to divadlo. Nikdo z vás přece neuvěří, že šel náhodou někdo kolem posilovny a jen tak se Foldyny zeptal na Noční vlky,“ dodává Lukáš Jelínek.

autoři: Jan Bumba , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.