Speciál: Teroristický útok ve dvou novozélandských mešitách si vyžádal 49 obětí

15. březen 2019

Novozélandští záchranáři i policie pokračují v práci po útoku střelce ve městě Christchurch, i když je tam už noc. Útok nepřežilo 49 lidí. Dalších téměř 50 lidí je zraněných, někteří z nich jsou v kritickém stavu. Potvrdili to novozélandští zdravotníci. 

Ze všech 49 obětí byli 4 Bangladéšané, tři další jsou zranění stejně jako někteří Indonésané, Afghánci nebo Malajci. Češi podle ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou.

Začalo to v největší mešitě ve městě Christchurch. Do mešity Al Núr odpoledne novozélandského času vstoupil útočník a začal střílet. Odešel si pak ještě do auta pro nové zbraně. A v mešitě střílel asi 10 minut.

Hosté:

Marie Štenglová ze zahraniční redakce Českého rozhlasu
Tomáš Šapovalov, zakladatel projektu VisitKiwi.cz
Roman Máca, bezpečnostní analytik z Institutu pro politiku a společnost

Pak se zřejmě přepravil do čtvrti Linwood asi 5 kilometrů daleko a tam také střílel v mešitě. Je ale možné, že měl nějaké komplice. Každopádně střelec si svůj čin nahrával a v přímém přenosu ho vysílal na internetu. Útočník taky zveřejnil prohlášení, v němž uvedl, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy.

Několik zadržených

Policii se už útočník přiznal. 28letého Australana policie tak obvinila z vraždy a zítra ráno, tedy v případě Nového Zélandu už za několik hodin, bude útočník mít první slyšení u soudu. Policie taky zadržela další 3 lidi, jak řekl komisař Mike Bush. Jeden z nich ale zřejmě s útokem neměl nic společného.

Thomas Kulidakis: Neomluvitelné zvrhlé vraždění nevinných na Novém Zélandu

Hromadná střelba v mešitě na Novém Zélandu

Vstoupit kamkoliv a vraždit nevinné lidi je zavrženíhodné a zvrhlé. Vběhnout do mešity, svatostánku muslimů, je zvrhlé a zavrženíhodné dvojnásob.

Ti další dva zadržení zůstávají ve vazbě – podle deníku New Zealand Herald to jsou zřejmě útočníkovi kamarádi, kteří mohli tušit, že něco takového plánuje. V době zadržení taky byli ozbrojení, a tak se spekuluje i o variantě, že útočníkovi pomáhali. Novozélandská policie celý incident vyšetřuje jako teroristický útok.

Na místě činů je podle novozélandských médií pořád spousta policistů a sbírají důkazy. A protože v celé zemi je vyhlášený vysoký stupeň bezpečnostní hrozby, má to dopad třeba i na dopravu. Po Christchurchi se pohybuje jen málo aut a například tamní letiště muselo zrušit některé lety nebo jsou opožděné, protože zaměstnanci letiště nestíhají nadstandardně kontrolovat zavazadla.

Poslechněte si celý speciál!

autoři: Marie Jakšičová , Jan Bumba , jpr
Spustit audio

Související