Sociolog Buchtík: Jediné, co pomůže, je centrální zákaz. Bez toho bude pokles epidemie jen pozvolný

29. listopad 2021

Nedělní nárůst počtu nakažených covidem-19 znovu lámal rekordy. Přibylo více než devět tisíc nově nakažených, v nemocnicích je aktuálně hospitalizováno necelých šest tisíc covid-pozitivních pacientů a některé matematické modely odhadují, že v polovině prosince může hospitalizaci potřebovat až 15 tisíc lidí. Podle sociologa Martina Buchtíka je třeba omezit rizikové kontakty a toho lze v kýžené míře docílit jen centrálním nařízením vlády.

„Bez centrální uzávěry bude pokles jen pozvolný a kontakty se nesníží tak, abychom dokázali současnou vlnu zvládnout do Vánoc nebo do Nového roku,“ konstatuje.

Čtěte také

Upozorňuje přitom, že je třeba omezit hlavně rizikové kontakty, nikoliv mobilitu lidí. Vyjít si do lesa na procházku a potkat se s jedním známým je v pořádku, tvrdí. Jde spíš o logiku těch situací. Večer v restauracích je nižší pravděpodobnost dodržování opatření, ale na druhou stranu máme v plném provozu všechno ostatní,“ shrnuje.

Buchtík si sice uvědomuje, že společnost je už poměrně unavená, znovu ale opakuje: „Jediné, co pomůže zbrzdit pandemii, je nějaký centrální zákaz, nebo příkaz. Můžeme očekávat, že vzhledem k vánočním svátkům bude mobilita vyšší třeba v nákupních centrech.“

O tom, že by se uzávěra chystala, ale informace nemá, proto vnímá celou debatu na toto téma za pouze hypotetickou.

Trnka: Povinné očkování smysl dává

Přestože ještě nedávno byla debata o povinném očkování víceméně tabu, v posledních dnech se otevřeně diskutuje o nařízení očkování pro určité věkové nebo profesní skupiny.

Z hlediska epidemiologického by povinnost očkovat se rozhodně smysl dávala, soudí biochemik a přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Trnka.

Hosty byli:
Vlastimil Vajdák, ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně
Radim Holiš, ANO, hejtman Zlínského kraje
Martin Buchtík, sociolog a ředitel společnosti STEM
Jan Trnka, biochemik, přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, člen Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP

„Zbytek je spíš otázka politická – nakolik jsou vládní představitelé ochotní takovou povinnost zavést,“ říká.

Pokud jde o nařízení zrušit vánoční trhy, žádnou logiku v něm nespatřuje a upozorňuje, že daleko nebezpečnější jsou pro šíření nákazy vnitřní prostory jako například obchodní centra. „Je to politické rozhodnutí, jehož epidemiologickému zdůvodnění příliš nerozumím,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související